lördag 20 oktober 2007

Några chips i påsen har jag allt!

Nä, det är väl inte alla som tycker man är dum, lat och tänker att det måste vara något som är fel på mig för att jag inte lyckats få jobb än. Och visst, vill man jobba så finns det väl jobb. Varje dag finns fullt av annonser överallt. Nu hör till saken att är utbildad förskollärare och har arbetat som sådan under några år. Blev tills slut för sjuk för att ens kunna röra mig och var således sjukskriven ett tag. Då jag inte haft någon fast anställning utan bara arbetat på vikariat fanns ingen "plan" för mig. Ingen rehabilitering, omplacering, eller annan åtgärd inom det offentliga så att säga. Så på eget initiativ, och med nya studielån, började jag åter igen studera vid Göteborgs universitet. Den här gången inriktad på internationella relationer och mänskliga rättigheter. Efter tre och ett halvt år trodde jag minsann jag skulle få nytt jobb. Jösses, med all den här utbildningen i bagaget, ideell aktivitet och allt. Men jag har ju ingen erfarenhet av "nytt" jobb annat än alla rapporter, fallstudier och examensarbete från universitetet jag gjort. Hade aldrig i mitt liv kunnat föreställa mig att jag inte skulle få jobb efter det här. Men så är det i alla fall nu.
Helt tom i bollen kan jag ju knappast vara och lat är jag definitivt inte. Bland annat så tränar jag själv flera dagar i veckan och har under ett par år även varit instruktör för vår barn- och ungdomsgrupp. Jag är barnkonventionsinformatör för Rädda Barnen och är dessutom en nybakad Rättvismärktambassadör. Som om inte det var nog håller jag i trådarna och samordnar oss odlare i Koloniföreningen Enhörningen. Det enda kruxet med allt detta är att det inte genererar några pengar om man säger så. Det är helt enkelt bara en massa gratisjobb. Går på kurser och möten med olika arbetssökarteman. Och så nu till det absolut roligaste - denna blogg! Ha, det kunde jag heller inte ens föreställa mig. Har under hela min studietid varit utan dator och Internet hemma och har spenderat mycket tid i skolornas datasalar. Trevligare ställen finns ju så där handlar det bara om att skriva rapporter, tentor och annat nödvändigt för skolan. Inget ställe att surfa runt och hänga för skoj skull direkt. Eller egentligen kanske det inte är själva bloggen som är roligast utan snarare alla andras :) Det är kul att läsa, titta på foton, kommentera på andras bloggar. Ibland tar det så mycket tid att jag inte har tid över att göra inlägg här ju!

Det är först nu som arbetslös jag haft tid att lära mig mer om både datorn och Internet. Och inte helt otippat gillar jag ju att baka och laga mat så det var kanske inte så konstigt då att det var just matbloggar av diverse slag jag först hittade till. Och nu är jag själv här! Och på köpet fick jag dessutom lära mig min digitalkamera (som jag fick i födelsedagspresent i år) och hur få bilderna från den in i datorn! Det finns mycket kvar att lära av kameran. Och datorn men det är i alla fall en början. Jag tror det är viktigt att liksom hålla igång sig på ett eller annat sätt.

Visst är det mycket svårare att få gjort saker nu för tiden, konstigt nog. Det borde ju vara tvärtom efter som jag har liksom mer obokad tid att förvalta över än tidigare. Och så är det ju naturligtvis pengarna som inte går att ignorera. Tycker själv jag blivit ganska bra på att överleva på så lite som möjligt men det är inte helt lätt att ständigt prioritera varenda krona. En bio kan bli månadens nöje. En fika eller lunch på stan lika så. Inte går det att spara till något som exempelvis skor, jacka, jeans, frisören eller annat som kanske ses tillhöra vardagen för de flesta. Men så är det. Jag ser det som en tillfällighet i mitt liv. En period som är nu och som jag hoppas kommer förändras liksom det alltid gjort tidigare. Inget tillstånd är statiskt utan är i ständig rörelse. Säkert kommer jag en dag inse och förstå vad jag lär mig nu. Det kan faktiskt emellanåt vara lite svårt att förstå hur jag hamnat här. Det var inte riktigt planen eller intentionen när jag återvände till universiteter... och än har jag inte lyckats komma på någon ny plan...

3 kommentarer:

Nässelblom & choklad sa...

Märkligt nog är det ibland svårare att få jobb med mer utbildning. självklart är utbildning bra, men på vissa arbetsplatser kan de kanske gissa att man har annat planerat om utbildningen överstiger de kvalifikationer som krävs. Det är ju en jätteintressant kombination du har, men det gäller förstås att hitta rätt. Det är jobbigt att hela tiden leva med en oviss ekonomi, men du får se den positiva biten och utveckla andra sidor. Precis som du gör just nu! Det måste ge resultat, även om det tar tid.

görel sa...

Jag håller med nässelblom och måste också tillägga att du trots allt verkar så positiv, du har många intressen och är engagerad i mycket. Det är en värdefull tillgång! Och det är inte så konstigt att du inte hinner med så mycket som du har tänkt, jag tror att det gäller de allra, allra flesta som inte jobbar/pluggar oavsett anledning, och oavsett om det är tillfälligt eller permanent - tiden blir liksom annorlunda.

Däremot är det väldigt bra att vara ute och röra på sig och träffa folk - förutom att det är kul och stimulerande skaffar man sig nya kontakter vilket ju faktiskt kan leda till jobb eller något annat kul!

Åsa sa...

Tack både Eva och Görel för era kommentarer. För det mesta går det ju bra men ibland kommer tvivlet och jag undrar verkligen vad jag håller på med. Det är som att livet på något sätt är på "hold", snarare än paus, och jag inte riktigt kommer påknappen igen. Och som sagt har jag fått tid att lära mig och göra massor som jag säkert inte gjort om jag jobbat. Det "betalar" sig säkert i sinom tid :)

Related Posts with Thumbnails