fredag 5 oktober 2007

Lördagsgodis - Ingefära

Nu, äntligen har jag fått tummen ur och hunnit fixa ett bidrag till Lördagsgodis hos Brazilian Linda. Temat för denna omgång är ingefära och min första plan var att göra kanderad ingefära :) Men ack det sprack då jag inte vet hur man gör och inte hittat det recept jag söker. Köpte färdiga och smaksatte en sockerkaka istället. Receptet på sockerkakan är hämtat från Annas kakbok. Jag smaksatte den med rivet citronskal och saften av en halv citron samt fint hackad kanderad ingefära. Tycker ingefäran försvann lite och skulle rekommendera en större mängd av den kanderade ingefäran eller hjälpa smaken lite på traven med lite mald ingefära. Fast nu är jag en ganska stor ingefärafantast så det kan vara väl så nog med de 10 små kuber jag hade i.


Nu i skrivandets stund har jag hittat recept så om du vill göra allt själv från scratch så att säga kan du pröva det här eller kanske det här. Grundreceptet är som sagt från Annas kakbok och jag har bara lagt till delarna om citron och ingefära. Jag använde jag en hålform istället för en hel och som dessutom var i silikon. Inget smörande och bröande, eller kokosande som jag brukar göra, behövs då. Var försiktig bara med mjölet och tiden i ugnen så kakan inte blir för torr.Saftig sockerkaka med smak av citron och ingefära

3 ägg
2 1/2 dl socker
50 g smör eller margarin
1 dl mjölk eller vatten
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
rivet skal av en citron
saften av 1/2 citron
10 bitar (kuber) kanderad ingefära

Smörj och bröa en rak kakform som rymmer 1 1/2 liter eller en rund kakform med ca 22 cm diameter. Värm ugnen till 175 grader. Tvätta en citron ordentligt och riv av skalet. Hakca ingefärskuberna i småbitar. Vispa ägg och socker samt vaniljsocker riktigt pösigt. Blanda i citronskalet och ingefäran samt saften av en halv pressad citron. Smält smöret eller margarinet i en liten kastrull och slå sedan mjölken (eller vattnet) och låt det koka upp. Rör snabbt ner den heta smörmjölken i äggsmeten.

Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret. Rör ihop smeten men rör så lite som möjligt sedan mjölet och bakpulvret kommit i. Häll smeten i den smorda formen.

Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Prova med en sticka, blir den kladdig så grädda några minuter till. Använder du en silikonform så se till att kakan svalnat tillräckligt innan du stjälper upp den. Hrm, min fastnade ganska rejält då jag var lite väl sugen på att smaka kakan ;) Om du som jag gillar ingefära skulle jag hacka lite mer kanderad ingefära och kanske till och med pudra i lite mald ingefära för att få lite mer sting.Smakligt lördagsgodis!

3 kommentarer:

pipopp sa...

Låter gott. Kanderad ingefära var en nyhet för mig, som sällan äter söta saker. Det ska jag prova till jul.

Menar du att man inte behöver smöra/bröa en silikonform? Vad bra! Dels tycker jag att det är det kladdigaste med att baka, smulorna håller sig aldrig i formen när jag ska få upp dem ända till kanten, dels har jag vänner som inte tål gluten.
Nu finns det ytterligare anledning att införskaffa en sådan. Jag har sett på dem ett tag just för att de är mjuka och går in i mina trånga skåp lite lättare.

Nässelblom & choklad sa...

Ingefära är gott. Och sockerkaka med ingefära låter spännande. Kul att du bakade till den här veckans lördagsgodis. Jag har inte hunnit med vare sig detta eller Cyberkocken.

Åsa sa...

pipopp - jomenvisst, silikonformen behöver du varken smöra eller bröa. Ett tips annars är att använda kokos i stället för ströbröd. Brukar ge en god touch till de flesta kakor :)

nässelblom & choklad - jag blev lite väl sötsugen i veckan ;) men cyberkockandet får vara denna gången. Man kan inte hinna med allt ju. Kanske ska jag laga din lingopaj istället :)

Related Posts with Thumbnails