tisdag 20 maj 2008

Blanda din egen müsli


För några veckor sedan hade min butik fått ett nytt tillskott i form av denna spännande hylla. Det är bara att ta en påse, skopa i det man vill ha och vips - müslin är klar! Jag har visserligen blandat ihop men egen müsli i många år. Det blir en del påsar och paket med flingor, fibrer, nötter och frön. Och inte nog med det. Nötterna ska hackas och om jag har torkad frukt i ska den skäras i små bitar.
Jag kommer dock fortsätta med det. Men i denna hylla finns bland annat puffar av dinkel, bovete, quinoa och amarant. Där finns svart sesam och linfön, solrosfrön mm. Och så klart den hackade fruktmixen. Den är tyvärr oftast tom, liksom de puffade quinoan. Så en och annan skopa blir det för att hotta till den redan blandade müslin hemma. Jo, visst kan man köpa torkad frukt som finns i hyllan med det så kallade "naturgodiset" men priset är ju mycket billigare om man väljer den torkade frukten från Risentahyllan.


Okej, ett litet tillägg måste jag väl göra. Nu har ju Risenta inte så stort utbud av ekologiska varor och det finns en del andra märken som har gott utbud av mina müsliingredienser. Men som Risenta själv skriver kommer de bevara deras konventionella sortiment samtidigt som det ekologiska utbudet utökas.
Och som den medvetna konsumenten man är måste jag erkänna att jag är kluven. Det är inte lätt att alltid handla "rätt". Det är så svårt att se hela konsekvenskedjan för enskilda produkter och råvaror vad gäller rättvisa, energi, klimatpåverkan, arbetsförhållande och så vidare. Så hur vet man egentligen vad som är det rätta? Och när man dessutom inte ens har tvåsiffrig tusentalslön att klara livet på är det också en del i alla beslut som ska tas om mat.
Kanske är det just därför jag är benägen att hålla med dem i fråga vad gäller kvalitetshälsomat i ammänhet som oftast har hutlösa priser och endast är till för rika människor. Glappet mellan konventionellt och ekologiskt odlad mat är orimligt stort. Exempel från t ex USA och England är det dessutom trendigt med ekologisk hälsomat och handlar mer om bra image och copy. Är det den utvecklingen vi vill ha här i Sverige? Risentas måtto är "att hälsomat av högsta kvalitet ska vara prisvärt och tillgängligt för den breda befolkningen på ett lustfyllt sätt". Varför inte?Smaklig frukost!

4 kommentarer:

Nässelblom & choklad sa...

Ha, ha! Nu tänkte vi lika igen! Hade en tanke att skriva om Risentas nya satsning, men nu har ju du gjort det så utförligt och bra. Idén är bra, bara den håller sig fräsch. Jag är också kluven till Risenta. Föredrar förstås krav-produkter, men deras inställning är vettig och bra. KRAV får inte bli för dyrt.

Åsa sa...

nässelblom & choklad - Du får mig att le varje vecka! Förra veckan hade vi gjort inlägg med inspiration och recept från Anna Bergenström :)
Och risenta är säkert ett gott alternativ. Man kan ju blanda och bara ta puffarna om man vill och blanda med frön och nötter från andra märken. Flingor och gryn har i alla fall jag redan i påsar hemma så det är bara de lilla extra jag skopar i påsen :)

ann-lou sa...

Jag älskar risentas nya müslimix! Jag har gjort det till en ny vana att blanda ut min vanliga billigare musli med quinoa- & dinkelpuffar, amarant mm. Jag har även blivit helt beroende av bananchipsen som jag alltid lyckas plocka ur müslin och äta upp...

Åsa sa...

ann-lou - hahah, så det är därför puffarna alltid är slut ;-)

Related Posts with Thumbnails