fredag 16 maj 2008

Quesadillas med röd paprika och koriander


Redan fredag igen. Kanske lägger ni lite mer tid och energi på maten nu i kväll eller i helgen. Lite godare och kanske t o m lite onyttigare ingredienser åker förmodligen ner i matkassen i eftermiddag. Men vill ni det ska gå fort kommer här ett snabbt, gott och enkelt tips för fredagkvällens mat är quesadillas.
Jag serverade dessa på en buffé tidigare i år och de gick åt som smör i solskenet. Godast är de förstås varma och alldeles nygjorda så det är inget man lagar i förväg inför en buffé. Men som gott snack och tilltugg är de alldeles utmärkta. Jag måste ju erkänna att jag inte kommit på sjävla quesadilla själv och inte ens denna variant av fyllning. Allra enklast är, tycker jag, att smeta på lite hackad koriander (från burk), några stänk habanerosås och så ett par nävar riven ost men den här varianten är bara sååååå god. Receptet kommer såklart från Anna Bergenström och finns i kokboken Under valnötsträdet. Det finns en hel sjö med färdigriven ost i påse (vem vet vad den innehåller egentligen?) men jag föredrar att köpa en hel bit i ostdisken och riva själv. Ost kräver ju inte världens starkaste arm att riva ;-)


Quesadillas med röd paprika och koriander
6 pers

8 mjuka tortillabröd (ca 20 cm i diameter)

Fyllning
6-7 dl (175 g) riven prästost eller liknande
1 stor finhackad röd paprika
4-5 msk hackad färsk koriander
1-2 finhackade chilifrukter, röda eller gröna
(4-5 strimlade salladslökar, som står i receptet men jag uteslöt)

Avocado

Blanda allt till fyllningen och bred ut den på fyra tortillabröd.Lägg resten av brödskivorna ovanpå, tryck till med handen. Värm en stekpanna (gärna i tefolon) och stek en dubbel "pannkaka" i taget. Stek utan fett i ca 2 minuter på varje sida. Trava dem på en tallrik och täck med handduk tills alla är stekta. Skär dem sedan i 6-8bitar och servera. Gott att äta till är en enkel avocadoröra. Mosa avocado med en gaffel tillsammans med lite salt, svartpeppar och ev lite neutral olja. Klart!


Smaklig spis!

3 kommentarer:

Nässelblom & choklad sa...

När vi hade stambyte och passade på att byta rum för köket, tyckte jag att jag skulle förenkla livet något och köpte färdigriven ost. Min dotter, som har ett bra smaksinne, gjorde en min och undrade vad det var för ost i maten. Hon tyckte att den smakade så konstigt att hon vägrade äta. Eftersom jag köpt en enorm påse, försökte jag ibland att smyganvända osten - men ingen ville ha den. Så den fick sluta i soporna! Slutsats - något skumt är det allt!

Åsa sa...

nässelblom & choklad - Det bådar gott för framtiden med det smaksinnet :)
Men hua, vad läskigt. Enligt artiklarna river de ner skalkar och använder mer vegetabiliska oljor istället för ost. Inte bara blir det billigare så men också innehållande mindre mättade fetter - och det är väl så vi vill ha det? ;-)
Jag tycker dock det är bra och praktiskt med "färdig" och portionsförpackad mat och det är väl ok att använda emellanåt. Men på det stora hela hackar, river, blandar och lagar jag det mesta från oprocessade råvaror.

Nässelblom & choklad sa...

Urrrk, det låter inte så trevligt. då förstår jag. När dotterns ska hyvla ost skär hon nämligen bort allt som ens är i närheten av det vaxade höljet. Jag gör också det mesta från grunden, men ibland är det skönt med lite genvägar.

Related Posts with Thumbnails