lördag 17 maj 2008

Varma äpplen med ingefära


Jag har gjort liknande efterrätt med rabarber tidigare. En ganska anspråkslöst och enkel efterrätt. Nu råkade det vara så att jag hade en del äpplen liggande så då fick det bli efterrätt med äpple (obs, detta var innan mitt sockerstopp!). Och dessutom har jag just köpt den här söta burken med vanilj.
Ja, ibland hittar jag på saker att göra utifrån en krydda, en ny vinäger eller någon annan smaksättare. Oftast är det dock sötsuget som avgör. Annars hade jag väl bara ätit ett äpple rakt upp och ner.
Nu föll det sig så att jag senare på kvällen när jag lagat denna efterrätt, surfade runt bland diverse bloggar så fastnade jag här. Gissa om jag genast tvekade om att publicera detta! Men äh, jag är ju ingen konditor, eller pastry designer som Daniel Roos så varför inte. Kolla in hos honom så får ni se på desserter som heter duga. Och glöm inte heller ta en titt hos Anna's fantastiska sockersöta underverk.Varma äpplen med vanilj och ingefära

2 port

2 äpplen
en liten bit färsk ingefära
vaniljpulver eller en vaniljstång KRAV
ngr msk riven kokos KRAV
en näve (eller två) dinkelflingor KRAV
25-30 g smör KRAV
muscavadocsocker eller farinsocker
lite olja KRAV
ev färsk timjan KRAV


Sätt ugnen på 200 g. Tvätta och skär äpplena i tunna skivor. Häll en liten skvätt olja i botten på en ungsfast form och lägg i äppelskivorna. Skala och skär den färska ingefäran fint och blanda med äppelskivorna.
Använder du en vaniljstång så skåra den och skrapa ur det gottiga och sprid över äpplet och ingefäran. Lämna även hela skidan i formen under tillagningen. Jag tog två små nyp av vaniljpulvret i burken och strödde över.
Strö över ett par matskedar riven kokos och också en näve dinkelflingor. Dela smöret i små bitar och strimlor som du fördelar över hela ytan. Vill du, så toppa med lite muscavadosocker eller farinsocker. Sätt i mitt i ugnen i ca 15-20 minuter.

Kan serveras med glass eller vaniljsås eller såklart bara som den är!


Smaklig fika!

3 kommentarer:

Lisa sa...

Sugarpastekreationerna ser fantastiska ut, men jag hade alla gånger valt ingefärsäpplena! Smak går alltid före etetik i min värld :-)

Nässelblom & choklad sa...

Håller helt och hållet med Lisa. Jag tror att dina äpplen är supergoda. Sen är det ju inspirerande och kul att titta på Daniels fantastiska skapelser. Går man på restaurang, vill man ju gärna ha något extra. Och som vanligt - det ena utesluter inte det andra!

Åsa sa...

lisa - Åh, tack! Jag håller med dig att det såklart ska det smaka bra. Det spelar ingen roll hur fint och snyggt det är om det ändå inte smakar bra. Däremot är det ju ett plus om det både ser bra ut och smakar gott :)

nässelblom & choklad - :) De var bara fööör gott!
Och ett restaurangbesök skulle ju inte bli det samma om de t ex ställde fram en paj, eller skål chokladmousse på bordet som alla fick ta av istället för sådana som Daniels små sötsugsutmaningar :)

Related Posts with Thumbnails