tisdag 21 september 2010

Bladspenat i havregrädde


Det har varit en turbulent tid för mig ett tag. För många delar. För många sprickor. Bloggen har tyvärr fått lida en del för det. Dock har jag fått ihop ett par engelska poster och utsåg en vinnare av september månads Paper Chef. Som enväldig domare hade jag valt ett vegetariskt tema för tävlingen och blev superimponerad av alla fina bidrag. Verkligen inspirerande!

Nu är det annars så att jag är åter på samma praktikplats där jag var i våras. Och missförstå mig rätt nu, det är väl bra att vara där istället för att söka jobb, blogga och laga mat - men - jag blev så otroligt besviken ändå. Det är bara ett bevis på att jag fortfarande är utan riktigt jobb. Att jag inte trivdes där särskilt bra i våras och bad AF om hjälp, efter att jag fått hur många nej som helst, att hitta annan plats gör inte saken bättre. Dessutom, ytterligare ett bevis på att Sveriges arbetsmarknadspolitik inte fungerar. Trots allehanda åtgärder som t ex lönebidrag, nystartsjobb och allt vad det är, för att jag ska kunna få något som liknar en anställning och då framförallt en någorlunda lön, kunna tillgodoräkna mig ATP osv, så väljer arbetsgivaren att fortsätta utnyttja mig som gratis arbetskraft och dessutom cascha in några tusen i månaden för besväret. Det är inte riktigt den "arbetslinjen" jag hade räknat med i alla fall.

Som den värsta baksmällan ligger också helgens val kvar och molar och lite tappade jag matlusten. Det har ventilerats högt och lågt på bl a Twitter och fb och det är nu arbetet med valkampanjen börjar. Valkampanjen för valet 2014. Till dess ska jag försöka samla tankarna och fokusera på mat! För mitt i alltihopa har det också hänt något jag inte alls är van vid.
Jag har varit tvungen att slänga mat och hälla ut mjölk som blivit dåligt i kylen! Det är helt förkastligt och jag skäms verkligen. Därför blev det till att ta vara på den färska bladspenaten igår så den inte skulle hinna bli dålig. Som vanligt när jag höftar och gör något bara sådär, blir jag överraskad av hur gott det sen smakar. Så även igår.Bladspenat i havregrädde
2 port

4 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
olivolja
250 g färsk bladspenat
1 1/2-2 dl havregrädde
örtsalt
svartpeppar
soja

Strimla schalottenlöken fint. Fräs i olivolja tills den blir genomskinlig. Riv eller finhacka ett par vitlöksklyftor och fräs tillsammans med schalottenlöken. Skölj den färska bladspenaten och vänd sedan i stekpannan/traktörpannan. Bladspenaten har en förmåga att nästan helt försvinna i stekpannan så var inte rädd att ta i i överkant med den färska spenaten. Salta och peppra och häll över havregrädden. Puttra på svag/medelvärme i ca 10-15 min. Det ska absolut inte koka torrt, men spenaten ska bli mjuk, så håll ett vaket öga till spisen. Tillsätt eventuellt lite mer havregrädde och soja på slutet om du gillar det.

Passar bra till kokt potatis, fullkornspasta, falafell eller lite stekt rökt tofu. Idag blev det t ex kokta rödbetor med belugalinser, fullkornspasta och spenatröran till lunch. En tanke som slog mig i dessa svamptider var att det nog skulle vara toppengott att steka lite svamp och blanda i spenatkoket.


Smaklig spis!

7 kommentarer:

Pia K sa...

jösses, det låter gott! havregrädde, det ska jag skriva på min köplista, har numera havremjölk i maten - men ekomjölk i te - men ha rinte provat grädden.

åh, men jag vet inte jag, är det verkligen bättre att sitta på en arbetsplats och bli utnyttjad (för det blir man känner jag, oavsett om det är "snälla människor" eller ej, det känns billigt och ovärdigt med all den kompetens och kunnande man har) än att söka jobb, aktivera sig, blogg och laga mat? det är ju oändlig skillnad om man vet att om ett par månader är det anställning på bordet, när det verkligen är aktuellt. om inte, onda ögat till alla arbetsgivare bara som utnyttjar systemet:(

Nässelblom och choklad sa...

Förstår att det känns rätt tröstlöst. Det är en sak att arbetsgivare kan bli modigare för att det får tillfälle att pröva att ha en anställd men sen är ju målet att det ska bli en riktig anställning. Känner tyvärr flera som drabbats av det här. Trist att pengarna som ska ge arbetstillfällen till viss del används helt fel. Spenat i havregrädde låter desto bättre! Ha det! Kram/Eva

Åsa sa...

Pia K - Oh, jag använder den havregrädden till ganska mycket. Eller ja, det går nog i perioder. Brukar annars ha en skvätt i om jag fräst diverse strimlade/hackade grönsaker och äter pasta till. Kokosmjölk är jag annars en ganska flitig användare av.
Vad gäller jobbet tänker jag exakt så - att det liksom ska leda till ngt. Trodde ju det efter vårens praktik. Inte nödvändigtvis hos dom men att andra skulle nappa på mina ansökningar bättre. Men det kommer, det kommer. Så här kan det bara inte fortsätta.

Nässelblom och choklad - Ja det har du absolut rätt i - spenat i havregrädde var verkligen en hit! Sååå gott. Äter du kyckling kan jag tänka mig det skulle smaka bra ihop.
Och vad annars ska man säga egentligen. Ett system som biter sig i svanen nu. Har liksom utarmat sig själv. Tror faktiskt det t o m kan vara en av anledningarna till att andelen långtidsarbetslösa också ökar. Det är inte längre något in- och utflöde av arbetslösa utan vi är mer en konstant och stagnerande grupp.
Men vad kan lilla jag göra åt stora systemet egentligen, annat än att bara följa med...

Liberta sa...

Gud va roligt att jag hittade hit!!! :) jättefin blogg ju måste jag säga. Länka till varandra? :)

Kram!

tina sa...

En stor kram från mig

Åsa sa...

Liberta - Hej! Meh, jag har ju redan skrivit på din (eller är det bara på fb? hittar inte min kommentar nu...) Brukar iaf dela dina poster på fb :-) Vart har du tagit vägen, förresten? Ingen Taekwon-Do denna terminen?

Tina - Tusen tack! Kändes väl lite extra tungt efter valhelgen och allt men det mesta går att bota med god mat (för stunden i alla fall)

Liberta sa...

Jasså! :) Jag är en norrlander nu he he. läser vidare här en termin och utveklar min utbildning, ska bli folkhälsovetare också tänkte jag! :) Så jag kör taekwondo här i full fart:) skulle inte klara av en termin untan taekwondo! älskar de mer och mer..men ja kommer tillbaka det lovar jag! ;)
Hälsa! Kram

Related Posts with Thumbnails