onsdag 29 september 2010

Rödbetor rödbetor rödbetor

En del av er som läser min blogg med jämna mellanrum har säkert förstått att jag gillar rödbetor. Förra veckan sålde dom rödbetor för 3:95 kr/kg! Ni fattar att jag ätit rödbetor mest varje dag nu. Kokta, stekta, ugnsbakade, rårivna, inlagda, rödbetssallad, rödbetschips, och en variant är att koka några rödbetor och sen spara dom i kylen. Då har du "snabbmat" ett par dagar framöver. Plocka ut ett par stycken, skär i bitar och stek med lök och kryddor i lite olja. Tillsätt ev havregrädde eller kokosmjölk och lite bönor. Gott också att blanda i färsk bladspenat. Klart! Till helgen är det jag som kokar en till stor kastrull med rödbetor!

Maten på bilden ovan är från en fredag eftermiddag för ett par veckor sedan. Då lyxade jag till det med färsk tomat och buffelmozzarella vid sidan av. Jag rostade först lite kryddor (typ spiskummin, svartpeppar, koriander och svart spiskummin) i torr stekpannan som sen mortlades. Tärnade och stekte efter det ett par överblivna kokta potatisar tillsammans med färdigkokta rödbetor i olivolja. Smakade av med salt. Klart!


Smaklig rödbetstid!

6 kommentarer:

Karin W. sa...

Själv har jag ihärdigt väntat på att det ska bli rotsaksveckor i butiken. Den här veckan var det så äntligen dags. 2.90/kg för rödbetor, vitkål, morötter och lök. Att då göra ett storkok rysk rödbetssoppa och frysa in är inte helt fel vid den här tiden på året.

@Receptomaten sa...

Det ligger en stor påse med rödbetor i köket och bara väntar :) Nu vet jag dessutom vem som får bli min support i ärendet ;)

Åsa sa...

Karin W - oh ja rotsaksveckorna är de bästa på hela året :-) Det blir storkok här i helgen! Men 2:90? Var? Måste nog leta upp annan butik än den jag har ganska nära.

Receptomaten - Ja jag äter rödbetor på både längden och bredden ;-) om inget annat är de ju goda att äta "naturell" = kokta och serverade med smör och salt.

Karin W. sa...

Åsa: En ICA Nära-butik i Jämtland. Då tillkommer resan:)

Pia K sa...

älskar rödbetor! brukar mest köra dem i ugnen, med morötter och potatis, halloumi och/eller fetaost till och en av mina favoritmåltider är fixad:) men kokta, varma med feta är mumma också, eller linser. ibland rödbetsrisotto, rörakor, för att inte tala om rödbetsmuffins eller rödbetschokladkaka...:) det är härligt att vara vegetarian av många skäl, men det här att man får grunna på recept och leta nya sätt att fixa med grönsaker/gamla favoriter är väl rätt fantastiskt ändå! tror kött(likdels)ätare oftare kör "säkra" kort och förlitar sig på just den förutsägbara proteindelen. man kan ju gubevars få klorofyllförgiftning annars...;)

nu ska jag kika på dina recept och få lite inspiration för en påse rödbetor som skriker på att få användas i mitt kök.

Åsa sa...

Karin W - haha! ja det fanns visst en hake där (resan) men vem vet - kanske om jag nosar upp en ICA här i krokarna kanske jag hittar ännu billigare rödbetor och rotsaker :-)

Pia K - :D :D :D jag blir alldeles rörd av din rödbetskärlek! Känner en som säger att hon älskar rödbetor men gör aldrig något annat än kokar och äter med smör och salt.
Hahah, och ja den där klorofyllförgiftningen är det nog många som är rädda för ;-)

Related Posts with Thumbnails