lördag 9 juni 2012

Citronkakor


För en tid sedan fick jag möjligheten att införskaffa mig mitt första (och enda?) nummer av mattidningen Jamie Magazine. Närmare bestämt nummer 28 april/maj 2012; The Italian Issue. Trots en del kött så bjuder Jamie som vanligt på mycket grönsaker men av en outgrundlig anledning fick jag för mig att baka hans Lemon Biscuits. Enligt receptet ska det bli 20-30 kakor men då jag fick ut fler än 40 så undrar jag lite över storleken på dem i tidningen. De måste helt enkelt vara modell större. Inget för mig när det kommer till torra småkakor.

Kakorna innehåller både vanligt strösocker och ljust mjukt socker. Till saken hör att jag varken hade ljust muscovado, farin eller annat mjukt socker hemma än mörkt muscovadosocker. Den första omgången med kakorna blev därmed lite kolaaktiga i smaken. Så råkade jag ha dem lite väl länge i ugnen också så de fick tyvärr en lätt bränd smak. Det fick helt enkelt bli till att göra ytterligare ett försök. Då med nyköpt ljust muscovadosocker. I Jamies recept finns inget salt men jag brukar av sed och ohejdad vana slänga i en nypa salt när jag bakar sötsaker.


Citronkakor a la Jamie
ca 40-45 st

170 g smör
300 g vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
125 g strösocker
125 g ljust muscovadosocker
1-2 krm salt
3 citroner (zest av alla tre samt juice av en)


Smält smöret och ställ åt sidan. Tvätta citronerna ordentligt och riv zest av alla tre. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt det smälta smöret, citronzest och den pressade citronjuicen. Blanda ihop allt till en smidig deg. Själv använder jag bara en gaffel men det går säkert lika bra att göra i en matberedare/mixer.
Låt vila en stund i kylen.
Rulla sedan bollar av ca en matsked deg och lägg på bakpappersklädd plåt. Grädda i 180 grader ca 10-12 minuter, eller tills de är guldbruna.


Smaklig fika!

***

3 kommentarer:

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Jag skaffade mig också ett av hans nummer alldeles nyligen - dock inte the italian issue, mitt hade typ... budgetmat som tema, eller något sådant. Tyckte den var helt okej, men hade förväntat mig lite mer... känsla i tidningen tror jag... Dina kakor ser i alla fall goda ut; och vilken underbar burk du har dem i! <3

Hovkonditorn sa...

Citronkakor låter mycket gott!

Åsa sa...

Alexandra - Ah, jag gillade tidningen (förutom alla "köttiga sidor" dårå) för den var så full av just mat i form av reportage, recept och t o m veckoplanering. Tycker annars det lätt blir mycket reklam i mattidningar för produkter och div köksattiraljer.

För övrigt, Alexandra, så kan jag inte kommentera i din blogg längre :( Det har hänt något med wordpressbloggar nu i vår och försommar och de vägrar låta mig kommentera via mitt bloggerkonto. :(

Hovkonditorn - Ja, de blev riktigt goda. Tycker jag i alla fall ;) Lite sega i mitten och både söta och syrliga. Goda med en kopp te till!

Related Posts with Thumbnails