måndag 25 juni 2012

kidneybönshommus

Kidneybönor i blöt
Det är ingen hemlighet att jag blötlägger och själv kokar de flesta bönor jag äter. Sällan handlar jag på burk. Eftersom det tar sin lilla tid så gör jag såklart flera deciliter åt gången. Vanligtvis lagar jag sedan mat att frysa in i lunchlådor eller så fryser jag helt enkelt in 100-gramsportioner med de kokta bönorna. Perfekt att ta fram vid senare tillfälle och pytsa i vad det nu kan vara för grönsaker som steks i pannan. Ibland händer det dock att jag låter en skål med kokta bönor bli kvar i kylen med tanken att "de kommer gå åt i veckan". Av outgrundliga anledningar gör de inte alltid så. Borde lärt mig vid det här laget.
För att undvika missöden och eventuellt kasserande av möglig mat händer det faktiskt att jag förekommer mig själv. Jodå, även jag har mina ljusa stunder.
Så det är bara att ta fram den älskade handmixern, riva av ett nummer, och vips har man gjort sig lite hummus. I det här fallet kidneybönshummus.
Ingredienserna är få:
kokta bönor (vanligtvis kikärter)
thahini
pressad citron
vitlök
spiskummin
salt
(olivolja)

Och ja, jag höftar med måtten! Det vill säga att jag tar lite efter mängden kokta bönor det handlar om. Smakar av. Pytsar i lite mer av vad jag tycker saknas. Tidigare har jag även gjort rödbetshummus och om ni vill ha idér på smaksättningar för er egen hummus så ta en titt hos de här hummustillverkarna jag råkade på idag.
Oavsett bönor och smak tycker jag det är gott på en skiva bröd, t ex som kvällsmat ihop med en kopp te. Eller på tortilla som toppas med t ex skivor av tomat och avokado innan den rullas ihop. Utmärkt mellanmål/pickninckmat. Beroende på hur fast eller lös du väljer att göra den så går den också bra till råa som rostade rotsaker. Håller ett par dagar (till) i kylen. Om inte annat går hummusen åt fortare än de kokta bönorna i skålen.


Smaklig spis!

***

3 kommentarer:

Martina sa...

Jag har också en förmåga att alltid spara några bönor som jag ju säkert ska använda snart....blir alltid att jag får slänga dom ;-)

Hovkonditorn sa...

Det blir godare att blötlägga och koka bönor själv! Hummusen låter god!

Åsa sa...

Martina - Visst är det konstigt att man inte lär sig. Avskyr att slänga mat så jag har blivit bättre på det. Varje gång jag tänker "ska nog...snart" så pytsar jag upp i burkar och slänger in i frysen. Det går ändå fort att tina senare.

Hovkonditorn - Blir de? Det visste jag inte. Tror inte jag har kännt så mycket smakskillnad. Köper mest torra och kokar själv för att priset på färdigkokade bönor, i förhållande till de torra, är hutlöst dyrt och har förmodligen inte ätit tillräckligt mycket färdigkokade för att känna ordentligt. Fast kvaliteten varierar ju mellan sorterna så jag köper t ex inte vilka torra kikärter som helst. Kanske påverkar det också smakskillnaden mellan färdiga och hemmakokade.

Related Posts with Thumbnails