onsdag 27 juni 2012

Fläderparfait

 
Det var ju detta med fläder. Jag har varit ute på jakt. Dock inte i hela stan för det finns trots allt en del i mina hemtrakter. Men väl ute så tvingas jag gång efter annan inse att jag är för kort. Jo. Är inte fläderbusken ansad som ett träd, växer syrenbuskar och annat framför/under/omkring och de eftertraktade blomställningarna svajar högt där uppe i det grå.
Men så råkade jag förbi en enrom fläderbuske vars blommor på ena sidan var onårbara men på den andra sidan... där var busken redan "slaktad". Ja ja. Vid närmare eftertanke har jag varken ork, lust, utrymme eller material för att fixa och dona med alla fläderblomsställningar, tappning och annat. Uppenbarligen finns det ändå andra som tar vara på fläderblommorna. Jag nöjer mig så länge med fläderblomssaft från Brunneby musteri.
Däremot ska jag bjuda på ett (bildlöst) recept dit det behövs koncentrerad fläderblomssaft. Inspirerad av menyn jag gjorde på min recept-på-en-matblogg-debut, med bl a kokosparfait och chiliblodgrape, så gjorde jag till Födelsedagsfesten istället en parfait med fläderblomssaft. Av den absoluta tystnaden att döma, som uppkom då gästerna serverats efterrätt, samt skrapandet av tallrikarna, tar jag som ett gott tecken på att flädersaft funkade minst lika bra som kokoslikör.


Fläderparfait
6 pers

4 äggulor
3/4 ? florsocker
3/4 ? fläderblomssaft (outspädd)
4 dl vispgrädde

Vispa äggulorna och florsockret. Tillsätt den outspädda fläderblomssaften. Vispa grädden hårt och vänd i äggblandningen. Klä en avlång bakform med gladpack och fyll med smeten. Låt stå i frysen över natten.
Servera tillsammans med t ex en annan Åsas saffransapelsin eller varma hallon.


Smaklig efterätt!

***


2 kommentarer:

Matarkivet sa...

Guuu så gott! Jag hade också blivit tyst om jag fått en bit :)

Åsa sa...

Matarkivet - ja, ännu en grej jag gjort som liksom överraskat mig själv att det blev så gott ;-)

Related Posts with Thumbnails