torsdag 7 juni 2012

Risottokväll


Det har inte varit en särskilt varm vår i år, men vår har det trots allt varit. Så vid Kristi Himmelsfärdsdagen och påföljande helg hände något och graderna steg markant under veckans sista dag. Plötsligt var det högsommarvarmt. Men säg det som varar för evigt. Redan under pingsthelgen började det svalna av något och veckan som följde verkade vara hämtad så när som ifrån istiden. Jo, kyliga isvindar svepte över stan och fredagen den 1 juni, första dagen på sommaren, satt vantarna åter på fingrarna då jag cyklade iväg på morgonen. Väl hemma igen på eftermiddagen kröp jag ner i ett varmt bad och bjöd sedan mig själv på så kallad "comfort food", tröstmat. Gärna mjuk, lättuggat och kaloririk. Risotto ingår definitivt i min tröstmatsrepertoar.

Så trots att risotto kanske inte är den vanligaste sommarmaten, såg jag alltså inget annat att göra denna fredagseftermiddag då vindarna trängt i genom märg och ben än att koka just en risotto. För att inte helt tappa greppet om att det trots allt hunnit bli sommar igen, så vände jag i några sparrisstänglar som fanns kvar i kylen och kokade med små morotstärningar än den annars vanligare stjälksellerin.
Trots att jag förhållandevis ofta äter risotto är det inget jag bloggat särskilt mycket om. Här finns en skafferirisotto, (gjord på Avorioris), och en supergod risotto med rostad paprika samt Senast i raden blev det risotto med svamp och morötter. och var jag har gjort av receptet med den rårivna rödbetan i vet jag ej. Kanske finns det fortfarande bara kvar i huvudet på mig och i den ofantligt stora bildsamlingen i datorn... 
I princip utgår jag alltid från Jamie Olivers basic risotto recipe och ändrar måtte då jag sällan kokar till 6 personer, använder endast grönsaksbuljong och fyller ut med rödbetor, edamamebönor, ärtor, sparris, svamp eller vad jag nu kan vara sugen på. Kombinationerna är oändliga!


Smaklig spis!


***Ursprung: 1 juni 2012

4 kommentarer:

Hovkonditorn sa...

Risotto är en favorit hemma hos oss och av överbliven risotto är det gott att göra biffar!

tina sa...

Risotto är ju prima tröstmat, det har du rätt i! Både att röra och äta. Gott är det inte minst, min favorit är nog svamprisotton ändå.

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Jag är ett stort fan av risotto (fast jag är en sådan där dålig människa som inte använder arborioris så ofta utan byter ut det mot råris eller - fy på mig - fullkornsbulgur) - det är verkligen fantastiskt gott och man kan hutta i det mesta <3

Åsa sa...

Hovkonditorn - Ah, det var ett bra "vad-göra-med-rester-tips". Kruxet är bara att jag aldrig får någon risotto över ;)

tina - ja, det är ungefär som att knåda deg, trilla småkakor mm. Köket är ett bra tillhåll för det mesta. Svamprisotto går inte av för hackor men oftast har jag nog ärtor och/eller rödbeta i.

Alexandra - haha, tycker du det är dåligt? Själv använder jag nästan uteslutande carnaroliris men säg inte till någon att jag sällan har vitt vin och riven ost i min ;o Men när jag gör det blir det dock en risotto som heter duga ;)

Related Posts with Thumbnails