torsdag 21 juni 2012

Flädertider

Det kan väl inte vara annat än på Paradisgatan det växer fläder? Godaste saften ever - fläderblomssaft. För övrigt är jag väldigt restrektiv när det kommer till söta drycker. Inte för att jag inte gillar socker (för det gör jag juh) men saft, juice och läsk dricker jag i princip aldrig längre. Som liten var jag kräsen när det kom till saft och drack företrädelsevis hallonsaft, mammas hemmagjorda svartvinbärssaft (och rödvinbärssaft fast den av svarta vinbär var godare!) och flädersaft. Jordgubbssaft gick fetbort.
Idag är fläderblomssaft mer eller mindre det enda i saftväg jag dricker. Fast då gärna tillsammans med is och vodka ;-)  Det händer även att jag köper hem tranbärsjuice och granatäppeljuice. Även dem går bra ihop med is och alkohol men mest ingår de i mina smoothiesar.
Dessvärre har jag inget fläderträd i krokarna dit jag når blommorna. I stadsnära områden verkar de bara växa på toppen av träden (eller så kan det vara så att jag inte är särskilt många äpplen höga över vattenytan). Eftersom jag inte känner mig helt bekväm med att kånka omkring på en stege och försöka smygknycka fläderblommorna, så jag lämnar flädersaftskokandet därhän.

Men visst finns ni där ute som har egna fläderträd?


***


9 kommentarer:

görel sa...

Det finns säkert buskar i någon park nånstans! Själv har jag buskar på landet, och så har vi ett fint buskträd i bostadsrättsföreningens trädgård. Förra året gjorde jag saft från båda. Allt är slut nu!

tina sa...

Jag säger som Görel, parker! Jag har ingen egen fläderbuske, men studentområdena här i närheten är paradiset! Fläderbuske, efter fläderbuske efter fläderbuske! Hurra!

tina sa...

Jag säger som Görel, parker! Jag har ingen egen fläderbuske, men studentområdena här i närheten är paradiset! Fläderbuske, efter fläderbuske efter fläderbuske! Hurra!

Åsa sa...

Görel och tina - jamenvisst! Jag har aldrig påstått att de inte finns juh. Problemet är bara att jag inte når upp!!! (jo, bildbevis kommer om hur det ser ut i min omgivning ;)) Idag (söndag) hittade jag t o m en mer buskig variant men den hade redan blivit mer eller mindre skövlad :o Inte en blomställning fanns kvar inom nårbar radie.
Jaja, jag ska erkänna att jag varken har något kallt ställe för saften att gotta till sig eller tid och lust att fixa och trixa med flaskor och annat. Köper Brunneby's koncentrerade fläderblomssaft istället :)

tina sa...

Okejrå! ;-)

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Jag håller helt med - fläderblomssaft slår alla andra safter på fingrarna! Har dock aldrig gjort någon sådan själv... Får se om jag vågar - är så rädd att ta fel och göra typ... hundkexsaft eller något istället ;)

Åsa sa...

Alexandra - hahah, ja det kan bli svårt. Det ena är ogräs och växer på marken. Det andra är stora buskar/träd och växer många gånger ofrånkomligt.
Testa vettja! Om inte annat får vi ju reda på hur hundkexsaft smakar ;-)

görel sa...

Jag gör min saft i vanlig rumstemperatur, men efter att ha råkat ut för att saften möglade för några år sen sätter jag numera till lite natriumbensoat redan från början.

görel sa...

Men det är slabbigt, det ska villigt erkännas! :)

Related Posts with Thumbnails