onsdag 3 oktober 2012

Pankopanerad sötpotatis

När jag var i Stockholm i augusti tidigare i år så åt jag middag med bästaste PiaWagamama. Det är en internationell franchisekedja med huvudsäte i Storbritannien och serverar japanskinspirerad mat för hela slanten. Ett måste var ångkokt edamame med salt. Till huvudrätt fanns en del vegetariska alternativ att välja mellan. Om jag minns rätt så betyder yasai vegetariskt på japanska så det fick bli min ledtråd och till slut satte jag fingret på Yasai katsu curry. Det var en rätt med pankofriterad sötpotatis, aubergine och pumpa. Serverad med lättkryddad currysås, japanskt ris, blandad sallad och pickles. Mycket god rätt fast med på tok för mycket ris för mig.

I Miss Meisters kök har det under senaste året lagas och äts en hel del sötpotatis så väl hemma igen, och med inspiration från det nyss omtalade restaurangbesöket, blev det till att testa något nytt - Pankopanerade sötpotatisskivor.
Panko är en japansk variant av ströbröd som säker flera av er använt till bl a fisk och annan friterad mat. Jag har varken fritös eller ens så mycket olja att fritera i kastrull hemma så det blev helt enkelt till att steka de panerade skivorna i vanlig stekpanna. Proceduren blev ungefär densamma som när jag var liten och hjälpte (eller stjälpte!?) mamma när hon, som brukligt på lördagarna där ute på ön, stekte färsk fisk till middag. Mamma rensade och fileeade fisken. Jag doppade filéerna i uppvispat ägg och sen i saltat ströbröd innan hon i sin tur stekte dem i gjutjärnspannan.
Pankopanerad sötpotatis
1-2 port

1 (avlång) sötpotatis
vatten
1 ägg
1-1 1/2 dl panko
salt
ev BBQ & Grill Mesquite (Santa Maria) 

kokosolja/olivolja/rapsolja/solrosolja till stekning/fritering

Skala och skiva sötpotatisen i centimetertjocka skivor. Koka upp vatten i en kastrull och koka sötpotatisskivorna några minuter. De ska bli mjuka men se upp så de inte blir för mjuka. Häll av vattnet och låt skivorna svalna lite. Vispa ägget lätt med en gaffel. Häll panko i en skål eller djup tallrik och blanda i salt och eventuellt andra kryddor. Vänd först sötpotatisskivorna i äggvispet och sen i pankoblandningen. Stek i kokosolja eller olivolja.
Servera med ångkokta edamame eller andra gröna bönor av eget val.
Pankoflingorna ut som om det vore kokos av den enkla anledning att jag stekte dem i vanlig stekpanna och förhållandevis lite fett, jämfört med att fritera sötpotatisskivorna.

Smaklig spis!

***


Ursprung: 2 september 2012

2 kommentarer:

Hovkonditorn sa...

Vad gott det ser ut! Panko säljs mycket här i Singapore!

Åsa sa...

Hovkonditorn - Ja, det tror jag det. Panko går i princip bara att hitta i asiatiska butiker här men börjar bli vanligare. Har man tur kan man få tag på en påse på ICA. :)

Related Posts with Thumbnails