tisdag 16 oktober 2012

World Food day - Världshungerdagen

Bild lånad av FAO Nordic
Idag den 16 oktober är det Världshungerdagen. Det kan tyckas vara en märklig översättning av World Food Day. Men anledningen till att FAO en gång för trettiotre år sedan införde denna dag var för att uppmärksamma just hunger, livsmedelsförsörjning och fattigdom i världen samt vad vi kan göra för att minska hungern för de nära 1 miljard människor som varje kväll lägger sig hungriga. Eller hunger? Vem har inte gått hungrig någon gång. Undernäring är nog ett mer rättvist beskrivande ord till vad det egentligen handlar om. En av åtta lever med kronisk hunger och undernäring världen över.

Det talas om nollvisionen vad gäller antal döda och skadade i trafiken på våra vägar, nollvision vad gäller rasism (syftar i första hand på TV4.as kampanj Nollrasism vilken handlar om människors lika värde, mångfald, tolerans och motverkan av främlingsfientlighet och rasism), börsföretag arbetar med nollvisioner för klimatpåverkan och Länsstyrelsen i Skåne vill införa nollvision mot byggande på åkermark. Till och med det välkända matvarumärket Findus arbetar för en nollvision av tillsatser i sina produkter.
Kanske är begreppet nollvision uttjatat sedan länge men varför inte införa nollvision mot hunger, svält och kronisk undernäring? Rätten till mat är ju trots allt en mänsklig rättighet.

Tänk om vi levde i en värld där:

- alla har tillgång till näringsrik mat hela året om
- ingen undernäring hos gravida och barn under 5 år
- enbart hållbara matsystem finns
- möjligheten till småskaligt jordbruk finns
- matsvinn, både av livsmedelsindustrin och privatpersoner, inte fanns

Förslagen och möjliga åtgärder för att minska världshungern går inte helt överraskande i kooperativets tecken. År 2012 är ju som bekant FN:s internationella år för kooperation. Det är många galenheter och extrema orättvisor i världen som man kan tycka och tänka mycket kring men inget berör mig så djupt som att miljoner och åter miljoner människor inte har varken rent vatten och tillräckligt med mat för dagen. Känner mig så äckligt maktlös. Och i kooperationens anda är det inte heller en ensam människa som kan åstadkomma förändring. Det kan vi endast göra tillsammans.

För den som är intresserad och förstår sig på matprisindex av allehanda slag föreslår jag du tar dig en titt bland texter och tabeller hos FAO:s World Food Situation. I förmiddags annordnades även ett seminarium tillsammans av LRF, Kooperation utan Gränser, FAO, Sida, Naturskyddsföreningen och SIANI m fl med temat Jordbrukskooperation - en lösning för att uppnå en värld utan hunger. Jag hoppas få tag på en summering/dokumentation av det vid ett senare tillfälle.

***

3 kommentarer:

Nässelblom och choklad sa...

Saknar dig....Hoppas att allt är ok med dig och att du bara har lite paus. Kram Eva

Åsa sa...

Eva - Saknar dig med! Och bloggandet.
Tuff höst, eller egentligen tufft år. Jag är så trött på att hela tiden vara på marginalen till allting. Strul m dator och faktiskt etiska och moraliska trångmål vad gäller mitt fortsatta matbloggande. Hoppas kunna skriva lite om det framöver.
Stora Luciakramar!!

Nässelblom och choklad sa...

Härligt att höra av dig, men himla trist och struligt med din dator. Finns förstås mycket att fundera kring när det gäller de frågor du nämner kring matbloggandet...Det där med att alltid ligga på marginalen är verkligen inte kul, det är så tärande att ha det så. Önskar så mycket att du skulle få vara där du kan göra en massa nytta med allt ditt engagemang, din kunskap och dina idéer. Sådant slöseri att inte ta vara på det. Själv har jag inte heller bloggat på länge. Kram Eva

Related Posts with Thumbnails