Tidigare har jag försökt mig på att halvt om halvt fritera sötpotatis. De blev goda men tillvägagångssättet var inte helt tillfredsställande. Jag har nämligen ingen fläkt och lägenheten fylls varje gång av tjockt matos, vilket ibland tar flera dagar att bli av med. Särskilt så här under den kallare delen av året då jag helst inte har öppet fönster allt för många timmar.
Då vände jag sötpotatisskivorna i ägg, vilket inte är tanken idag för nu är det vegan all in. När det kommer till panko (japanskt ströbröd) svider det till i samvetet. Det innehåller nämligen palmolja, denna vidriga olja på alla sätt och vis.
Fast jag har kvar påsen jag köpte för evigheter sedan eftersom jag helst inte slänger bort mat. Så vad annat att göra än att använda upp innehållet. Går lika bra med vanligt ströbröd. Kan dock inte minnas när jag använde det sist och vet inte vad ett sådant paket innehåller. Kanske bästa att göra eget ströbröd av hembakat bröd trots allt.
I somras fick även de gröna tomaterna sig en omgång och blandningen av panko, salt och ramslök gillade jag.
Dags för nytt försök.
Panerade sötpotatisrundlar
1-2 port
1 sötpotatis
1-1 1/2 dl panko(eller helst hemmagjort ströbröd)
1 tsk salt/örtsalt
1-2 msk ramslök, torkad
svartpeppar, malen
ev chiliflingor
olivolja
Skala och skär sötpotatisen i knappt centimetertjocka skivor. Koka ett par, tre min. Lägg på handduk och få bort lite av vattnet. Blanda panko, salt och torkad ramslök i en skål och bred sedan ut ströet på en bakplåtspappersklädd plåt. Massera sötpotatisskivorna lätt med olivolja och lägg på ströet. Vänd om skivorna och försök även få panering på sidorna om det går. Ringla över lite olivolja innan plåten åker in i ugnen.
Grädda i 225 grader, mitten eller något högre, i ca 5-10 minuter, eller tills de är gyllenbruna.
Vänd gärna skivorna då och låt gå ytterligare ett par minuter så de får krispig yta på båda sidor.
Servera med förvälld grönkål och sås gjord av kokta grönkålsstammar och mjuk tofu.
Då vände jag sötpotatisskivorna i ägg, vilket inte är tanken idag för nu är det vegan all in. När det kommer till panko (japanskt ströbröd) svider det till i samvetet. Det innehåller nämligen palmolja, denna vidriga olja på alla sätt och vis.
Fast jag har kvar påsen jag köpte för evigheter sedan eftersom jag helst inte slänger bort mat. Så vad annat att göra än att använda upp innehållet. Går lika bra med vanligt ströbröd. Kan dock inte minnas när jag använde det sist och vet inte vad ett sådant paket innehåller. Kanske bästa att göra eget ströbröd av hembakat bröd trots allt.
I somras fick även de gröna tomaterna sig en omgång och blandningen av panko, salt och ramslök gillade jag.
Dags för nytt försök.
Panerade sötpotatisrundlar
1-2 port
1 sötpotatis
1-1 1/2 dl panko(eller helst hemmagjort ströbröd)
1 tsk salt/örtsalt
1-2 msk ramslök, torkad
svartpeppar, malen
ev chiliflingor
olivolja
Skala och skär sötpotatisen i knappt centimetertjocka skivor. Koka ett par, tre min. Lägg på handduk och få bort lite av vattnet. Blanda panko, salt och torkad ramslök i en skål och bred sedan ut ströet på en bakplåtspappersklädd plåt. Massera sötpotatisskivorna lätt med olivolja och lägg på ströet. Vänd om skivorna och försök även få panering på sidorna om det går. Ringla över lite olivolja innan plåten åker in i ugnen.
Grädda i 225 grader, mitten eller något högre, i ca 5-10 minuter, eller tills de är gyllenbruna.
Vänd gärna skivorna då och låt gå ytterligare ett par minuter så de får krispig yta på båda sidor.
Servera med förvälld grönkål och sås gjord av kokta grönkålsstammar och mjuk tofu.
Smaklig spis!
Trevlig helg!
***
***
2 kommentarer:
Åh gillar hur du tänker! Sötpotatis är ju så gott och ramslök har jag i frysen.
Kim - Haha, kul! För ibland kan en tro att jag inte tänker alls, som nu när jag helt oförsvarligt glömt att svara!
Jag har bara torkad ramslök och den tappar fort smak. Gissar det blir ännu bättre med färsk (även om den varit fryst).
Skicka en kommentar