fredag 7 september 2007

Gårdagens ihopkokTött efter tre dagars rundvandring på Interfood orkade jag inte ens fundera på mat av den mer kulinariska arten utan ville bara ha energi i mig helt enkelt. Och då temat tömma frys och skafferi råder här blev det helt enkelt en kokblandning. Ja, fort skulle det ju gå också såklart. Som tur är finns ju kryddorna och det sätter ju onekligen lite piff på den mest tillintetsägande maten. Det blev inte så tokigt i alla fall och rätten har nog potential att utvecklas på sikt :) Och nu råkade jag ha en gourmetburgare från Hälsans Kök kvar i frysen vilket lika gärna skulle kunna varit en sojakorv eller annan typ av vegetarisk burgare. Så ta vad du råkar ha i frysen för tillfället!

Ta fram och tina ditt val av protein. Har du ont om tid och som jag ingen mickrougn kan du använda spisen och värmen som blir runt själva spisplattorna när de är igång att tina maten. Funkar lika bra att till exempel tina brödskivor medan tevattnet kokar upp. Ta också fram de frysta gröna bönorna. Sedan är det bara att sätta igång.


Åsas ihopkok
1 port

fullkornspasta (30-50 g torr pasta eller den mängd du anser dig behöva äta själv)
1/2 gul lök, skuren i bitar
1 stor morot, skuren i bitar
gröna bönor, sista resterna i påsen ;)
havregrädde, sista slatten
anis, malen
paprikapulver
svartpeppar, nymalen
havssalt


Sätt på en kastrull med vatten till att koka resten av ingredienserna i. Skala och skär under tiden löken och moroten i bitar. När vattnet kokar upp häller du i fullkornspastan. Ganska snart efter det lägger du även i löken. Efter halva koktiden åker morötterna i och på slutet är det bönornas tur. Låt vattnet koka upp igen och ta sedan av plattan på vilken du istället sätter en liten stekpanna. Stek den i bitar skurna gourmetburgaren i den torra stekpanna. Är den helt igenom tinad behöver du natuligtvis inte skära den i bitar. Det går i alla fall lite fortare att få varm på så sätt om den fortfarande är lite kall och frusen i mitten. Under tiden häller du av vattnet från koket, förslagsvis med hjälp av ett durkslag.

Häll tillbaka allt i kastrullen och ställ på plattan som du just tagit stekpannan med burgaren ifrån. Häll över havregrädden, ca 1/2 dl. Krydda med anis, paprikapulver, nymalen svartpeppar och smaka av med lite havssalt.


Smaklig spis!

2 kommentarer:

Nässelblom & choklad sa...

Det är jättebra. Det är ju så det är en massa dagar - att man ska göra något snabbt av vad som finns i kyl och skafferi. Ofta brukar det bli överraskande bra. trevlig helg!

Åsa sa...

Eva - Tack detsamma! Ja, egentligen använder man ju samma ingredienser och smaksättning men tillagar var sak för sig t ex och lägger upp det snyggare.Det blev gott i alla fall :)

Related Posts with Thumbnails