måndag 3 september 2007

Paprikasallad eller Pimento ensalada

Det är inte utan att jag otaliga gånger under denna långa gråa och blöta sommar drömt mig bort till varmare och soligare breddgrader. Det har samtidigt fått mig att tänka på mat jag ätit på andra ställen än här hemma. För en del år sedan gjorde jag en nyårsresa till Kanarieöarna. Haha, vad de skrattade åt oss som mitt i deras vinter gick barfota (i regnet) låg på stranden (och frös) försökte bada (och njuta i kallt vatten) och tyckte det var heeelt fantastiskt varmt (inte över 20 g) soligt (med ett orangefärgat sandmoln från Sahara hängande över oss) och skönt! Men när vi landade hemma igen visade termometern på minus 10 grader och visst hade vi fått lite fler fräknar på kroppen :) Allting är relativt...


Vad jag minns från ön vi bodde på var alla getter! De fanns flera tusentals getter på den lilla ön som klädde de svarta lavabergen. Och läs och häpna om det inte var på just denna resa jag första gången smakade OCH njöt av en bit getost. Idag skulle jag inte vilja vara utan den. Getost är för övrigt i stort sett den enda mjölkprodukt jag äter. Något jag däremot inte smakat sedan dess är en fantastisk god Mojo Verden eller Mojo Rojo för den delen heller. Jag fick med mig en liten burk av vardera sort hem och önskar så att jag då skulle haft sinne nog att kolla ingredienserna, tillverkare och annat intressant som skulle vara bra att ha idag. Men ack - man kan inte ha huvudet på skaft hela tiden ;) Burkarna inhandlades av en lokal tillverkare i en bodega längs vår väg i bergen. Kanske var det det helt enkelt så att det saknades en hel del information på burkarna ändå. I alla fall så var den gröna mojon, såsen, baserad på koriander! Jojo minsann, koriander i högkoncentrerat format. Och lika het och god som en chili. Jag letade länge hemma efter liknande mojo. Flera tipsade mig om ajvar vilket verkar vara en avlägsen släkting till den mojo rojo jag hade. Hur som helst, kombinationen koriander, chili och paprika har jag använt många gånger sedan dess.

Mycket färgsprakande grönsaker finns i butikerna nu så varför inte slå till med några färska paprikor av olika färg? Här kommer ett enkelt recept på en paprikasallad som aldrig slår fel.Vill man kan man blanda i lite strimlad gul lök också.


Paprika sallad/Pimento ensalada
1 röd paprika
1 orange paprika
1 gul paprika
solrosolja
några droppar hot chili sauce (red habanero pepper)
2 msk hackad korianderVärm en stekpanna på medelvärme och häll i ganska mycket olja. Lägg sedan i de strimlade paprikorna (om du har lök i så börja med den). Låt det ta en stund och ha gärna på lägre värme för att inte riskera att bränna vid. Tillsätt den heta chilisåsen. Alltså, det är inte någon Heintz ketchupvariant med chili eller så utan snarare en tabascoaktig sådan. Öka värmen lite och låt fräsa på en kort stund. Salta efter smak. Blanda till sist i den hackade färska koriandern och tag av plattan. Klart att servera!Smaklig spis!

2 kommentarer:

Nässelblom & choklad sa...

Aha, koriander! Gott och enkelt, det här vill jag testa.

Åsa sa...

Eva - Koriander är mer eller mindre standard i mitt kök. Funkar i många rätter :)

Related Posts with Thumbnails