Vad jag minns från ön vi bodde på var alla getter! De fanns flera tusentals getter på den lilla ön som klädde de svarta lavabergen. Och läs och häpna om det inte var på just denna resa jag första gången smakade OCH njöt av en bit getost. Idag skulle jag inte vilja vara utan den. Getost är för övrigt i stort sett den enda mjölkprodukt jag äter. Något jag däremot inte smakat sedan dess är en fantastisk god Mojo Verden eller Mojo Rojo för den delen heller. Jag fick med mig en liten burk av vardera sort hem och önskar så att jag då skulle haft sinne nog att kolla ingredienserna, tillverkare och annat intressant som skulle vara bra att ha idag. Men ack - man kan inte ha huvudet på skaft hela tiden ;) Burkarna inhandlades av en lokal tillverkare i en bodega längs vår väg i bergen. Kanske var det det helt enkelt så att det saknades en hel del information på burkarna ändå. I alla fall så var den gröna mojon, såsen, baserad på koriander! Jojo minsann, koriander i högkoncentrerat format. Och lika het och god som en chili. Jag letade länge hemma efter liknande mojo. Flera tipsade mig om ajvar vilket verkar vara en avlägsen släkting till den mojo rojo jag hade. Hur som helst, kombinationen koriander, chili och paprika har jag använt många gånger sedan dess.
Mycket färgsprakande grönsaker finns i butikerna nu så varför inte slå till med några färska paprikor av olika färg? Här kommer ett enkelt recept på en paprikasallad som aldrig slår fel.Vill man kan man blanda i lite strimlad gul lök också.
1 röd paprika
1 orange paprika
1 gul paprika
solrosolja
några droppar hot chili sauce (red habanero pepper)
2 msk hackad koriander
1 orange paprika
1 gul paprika
solrosolja
några droppar hot chili sauce (red habanero pepper)
2 msk hackad koriander
Smaklig spis!
2 kommentarer:
Aha, koriander! Gott och enkelt, det här vill jag testa.
Eva - Koriander är mer eller mindre standard i mitt kök. Funkar i många rätter :)
Skicka en kommentar