fredag 21 september 2007

Deli Bean

Trots att jag ätit tofu i närmare 10 år är jag egentligen usel på olika tillagningssätt av tofu. Tofu är en färskostliknande produkt gjord på koagulerad sojamjölk som sedan liksom ost formpressas. Variationerna på tofu är många. Några är så lösa och lena och påminner nästan om brulépudding i konsistensen. Andra är fasta och lite stummare och funkar utmärkt att steka eller bara tärna och blanda i salladen. Det finns också olika smaker som exempelvis rökt eller marinerad men vanligast är nog ändå den naturella tofu. Dock gillar jag den rökta tofun som sätter lite piff på maten. De sorter av rökt tofu jag hittat är ganska fasta i konsistensen och funkar att steka eller använda kall som den är.
Nu hade jag turen att träffa på Sajuri Flohr - Göteborgs alldeles egna tofutillverkare, och hennes Deli Bean som producerar färsk ekologisk tofu, på matmässan Interfood. På Deli beans hemsidan finns en hel del läckra recept på hur man kan använda tofu i matlagningen. Och där finns också recept på sötsaker man kan anväda tofun i som t ex pannkakor, kladdkaka, glass och smoothies. Jag med förkärlek till smoothies var bara tvungen att pröva denna kombination. Men nu var jag så hungrig att jag slurpade i mig den innan jag ens hann komma ihåg att fota den! Hur som helst hade jag i en halv avokado, ca 80 g färsk tofu från Deli Bean, ca 1 dl hallon... hrm... det var någotn mer... jo, vätska! Ja, man får ta vad man har och nu "slösade" jag faktiskt en lite flaska fruktjuice från Saltå kvarn av sorten "Fruktkick". Och gott blev det! En riktigt kickstart på dagen må jag säga :)


Smaklig spis!

2 kommentarer:

görel sa...

Tack för tipset om tofurecept! Jag skulle vilja använda tofu mer, men förutom att jag saknar idéer är jag lite skeptisk mot konsistensen. Men jag kommer säkert att prova något av recepten hos Deli Bean!

Åsa sa...

Görel - Haha, det är som med mig och svamp antagligen :) Det är ju det som är så bra då att det finns olika konsistens på tofu. Ska du göra smoothie ska den vara mjuk och nästan lös. Till att steka å andra sidan skulle jag rekomendera en mycket fastare variant. Kung Markatta har tre smaker av en fastare sort. Den rökta tycker jag är godast (men tyvärr också dyrast).
Lycka till med mer tofu i köket :)

Related Posts with Thumbnails