lördag 15 september 2007

Stekta kantareller

I början av augusti var jag på min första kantarelljakt. Fick med mig lite kantareller hem, mest som smakprov, och det blev helt enkelt till att steka med lök i smör. De fick ligga i stekpannan ganska länge så de skulle förlora sin "gummighet". Jag gillar svampsmaken men har svårt för själva konsistensen på svamp. Efter en tur runt i Tasteline, där det ena receptet efter det andra blev mer och mer avancerat och innehöll också fler och fler ingredienser, blev det till slut inget märkvärdigare än stekta kantareller. Och jag blev positivt överraskad av vad jag åstadkommit. Nu menar jag inte att det skulle vara något dåligt med recepten på Tasteline, snarare tvärtom. Det är en aldrig sinande källa av inspiration, recept och annat mat- och drycknyttigt att förlora sig i. Ibland funkar det dock lika bra att göra det lite enklare för sig.


Då jag nu för tiden lever under en väldigt ansträngd budget blev jag extra glad när jag nyligen en eftermiddags gick förbi min granne som satt ute och rensade en himlans massa kantareller. Vill du ha lite kantareller med dig hem Åsa, frågade han. Om jag ville! Inte för att svamp är min favvismat nu då men inte säger man väl nej till lite nyplockade guldgula kantareller :)


Som novis på svampområdet (förutom champinjoner kanske) blev det till att göra om det förra lyckade försöket som efter putsning och delning av kantarellerna stektes i torr stekpanna innan smör hackad schalottenlök och en hackad vitlöksklyfta tillsattes. Kantarellerna smakades av med salt och lite svartpeppar. Efter en ganska lång stund i stekpannan var det dags för servering. En skiva rågsurdegsbröd, lätt rostad i samma stekpanna som kantarellerna nyss varit stekta i, så brödet liksom får suga åt sig än mer av svampsmaken, duger alldeles gott och väl att lägga kantarellerna på. Vips så är kvällsmaten färdig :)


I torsdagens pappersupplaga av Göteborgs-Posten (13/9) fanns en del recept och förslag på vad man kan göra med kantarellerna. Finns tyvärr inte på nätet i skrivandets stund och är osäker på om det kommer komma så därför förkortar jag ett här recept, något som definitivt verkar mer än tillräckligt gott för att pröva. Minilasange med kantareller, chèvre och spenat : Hel färsk spenat som ska fräsa lätt i olivolja, blandas med ricotta, chèvre och lite färskriven parmesan. Därefter tillsätts riven muskot, vitlök salt och svartpeppar. Kantarellerna stekes för sig i lite smör samt saltas och peppras. Färska lasangeplattor lägges på plåt. De stekta kantarellerna bredes på varje platta (4 om det är till 4 port) sen en ny platta på och bred över ostblandingen, ny platta osv. Översta lagret en lasangeplatta som får en hög med riven parmesan över sig. In i ugnen på 175 grader i ca 40 minuter. Klart! Servera med grönsallad.Smaklig Spis!

4 kommentarer:

Nässelblom & choklad sa...

Gula kantareller är ju supergoda. Tur att få sådana. Det är faktiskt riktig lyx. Jag ska snart åka till Hälsingland och se om jag hittar svamp och lingon.

Åsa sa...

Eva - Ja, det är bra med snälla grannar :) Ha en God "jaktlycka"!

Anonym sa...

Ååå, är det rågsurdeg från Koopmansgatan? Det saknar jag sedan jag flyttade från Gbg...
Tack för receptet!

Åsa sa...

anonym - Välkommen! Visst är det från Ducoin på Koopmansgatan :) Hoppas det finns ngt liknande superbageri i din närhet!

Related Posts with Thumbnails