måndag 24 september 2007

Gröna bönor och lök i balsamicovinäger

Måste ju säga att det inte händer så mycket spännande i köket nu såhär i restriktionstider annat än att jag flera gånger förvånats över vad för mat jag fryst in utan att sätta lapp på burken. Förstår inte hur jag tänker när jag tror att jag ska komma ihåg vad jag fryser in. Erfarenheten säger ju precis tvärtom! Än så länge går det absolut ingen nöd på mig men jag måste verkligen hålla mig för att inte köpa något som helst onödigt i affären och i stället faktiskt äta det jag redan har hemma. Frukt och till viss del grönsaker köper jag förstås men fortfarande finns pasta, ris och nudlar kvar samt diverse linser och bönor att blötlägga och koka. Det är inte klokt vad mycket man staplar på sig ändå i skafferiet. Härom dagen köpte jag en kålrot som hör och häpna höll på att gå igenom till priset av grön paprika! Ja, kan ni tänka er en kålrot för dryga 40 kr!! Nej tack! En för nio kronor känns mycket bättre i min plånbok :)


Det känns förstås inte lika angeläget att laga mat nu utan det är mer som något nödvändigt ont. Fast någonstans tycker jag ju om att laga mat och vill att den ska se god ut men framförallt smaka gott. Så för det mesta är det såklart inte något större fel på smaken utan snarare är det så att maten inte alltid ser lika smakande ut. Förmodligen kan bero på för att jag mestadels tillagar diverse grönsaker, skurna i bitar, hackade, strimlade eller rivna, i stek- eller traktörpannan och som sedan äts tillsammans med pasta, quinoa, bröd eller eventuellt ris. Inte så mycket variation på det planet. Men trots det ska jag försöka ta mig samman och faktiskt lägga ut en del av det jag kokat ihop ändå. Det måste finnas fler än jag med tunn plånbok som lagar mat till en person.


Gröna bönor och lök i balsamicovinäger
1 port

1 gul lök
100-150g gröna bönor, frysta
olivolja
1/2-1 pressad citron
balsamicovinäger
havssalt
svartpeppar, nymalen


Strimla löken fint och fräs i olivolja. Tillsätt de tinade bönorna. Pressa över saften från en halv eller hel citron (beror lite på hur saftig citronen är och hur het din stekpanna är). Tillsätt även ganska mycket balsamicovinäger och låt fräsa och puttra på medelvärme en stund. Salta och peppra efter smak. Servera tillsammans med sojakorv eller gourmetburgare och quinoa.


Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails