tisdag 22 april 2008

Fyllda auberginerullar med tomatsås


Det var en riktigt usel dag igår. Och det trots att solen sken från en klarblå himmel och det var till och med över 10 grader! Idag är lite bättre. Tiden går bara som vanligt för fort. Jag hinner inte riktigt med allt jag borde hinna med. Hur som helst. En ny dag. Nya förutsättningar. Nya utmaningar. Det är bara att tuta och köra!

Nyss tittade jag på Rachael Ray på TV. Som vanligt håller jag oftast på med någonting annat under tiden tv:n är på. Kanske läste jag tidningen, bloggade eller stökade runt med dammsugaren. Jag hade alltså inte hundra procent uppmärksamhet på Rachael när hon lagade till några auberginerullar med tomatsås. Jag minns att hon fyllde de med bland annat ricotta och toppade med mozzarella. Senare samma dag hittade jag en vit aubergine i affären. Kanske har jag sett denna albinogrönsak tidigare men aldrig ätit vad jag vet.


Fråga mig nu inte varför jag valde att dölja den vita färgen genom att rulla dom och täcka med tomatsås... Kan inte riktigt avgöra smaken på den vita auberginen jämfört med den vanliga lila auberginen. Fick för mig att den var godare i alla fall. Så med inspiration av Rachael Ray fast med egen fyllning och mått på en höft blev mitt recept såhär:



Fyllda auberginerullar med tomatsås
2-3 port

1 vit aubergine

Fyllning:
30-40 g zucchini
2 stjälkselleri
35-40 g fänkål
ca 1/2 dl havregrädde
1-2 tsk sojamjöl Ekologiskt

Tomatsås:
1 liten lök (t ex silverlök) KRAV
1 tomat
1/2- 3/4 burk/paket krossade tomater
(helst fler färska tomater istället för burkmat)
1-2 vitlöksklyftor
olivolja
KRAV
1 krm mald kanel
örtsalt Ekologiskt
svartpeppar, nymalen
en stor bunt färsk timjan KRAV


Sätt ugnen på 200 grader. Skiva auberginen på längden i ganska tunna skivor. Grilla lätt så de blir lite mjukare. Lägg åt sidan (ej på varandra då de blir riktigt mosiga då). Hacka zucchini, fänkål och selleri fint och fräs tillsammans i stekpannan. Tillsätt havregrädden och rör även i en eller två tsk sojamjöl. Havregrädden reagerar inte riktigt likadant som vanlig mjölk i maten som gärna tjocknar. Havregrädden blir oftast lite tunnare och dunstar ganska fort. Ställ åt sidan.

Skala och hacka löken fint och stek den i upphettad olivolja. Riv vitlöken rakt ner i stekpannan. Skär tomaten i bitar och låt fräsa med löken. Krydda med örtsalt, nymalen svartpeppar och några nyp mald kanel. Häll i de krossade tomaterna (eller hela tomathacket från fler färska tomater). Låt puttra på medelvärme en stund och rör ner en rejäl bunt hackad färsk timjan.

Förbered under tiden auberginerullarna. Klicka en matsked (knappt) av fyllningen i ena ändan av aubergineskivan och rulla ihop den. Lägg dom en ugnsfast form. När det är klart häller du över tomatsåsen och sätter in allt i ugnen i ca 1o-15 minuter. Vill du använda ost på toppen låter du det stå inne lite längre så den smälter ordentligt och allt får gotta sig. Servera med en bit bröd.



Smaklig spis!

2 kommentarer:

Nässelblom och choklad sa...

Gissa vad jag tänkte på att göra för maträtt i morgon. Jo, en variant med aubergin och mozzarella. Visserligen inte vit aubergin, men ändå. Det har hänt för att vi tänkt på samma maträtter och bakverk ungefär samtidigt. Lustigt! Gott med den här kombinationen! Tyvärr hinner jag nästan inte med bloggen just för tillfället.

Åsa sa...

nässelblom & choklad - Hahaha! Helt otroligt! Tror nog att det är riktigt smaskens med mozzarella och aubergine.
Och bloggandet tar ju såååå mycket längre tid än jag ens kunnat ana innan jag började.
Kul att du tar dig tid att kika in hos andra i alla fall och lämna kommentarer :) Alltid lika uppskattat!

Kanske försummar jag mitt jobbsökande genom detta men det känns ändå som jag får passa på när jag kan. Snart hinner jag förhoppningsvis inte heller blogga så mycket :)

Related Posts with Thumbnails