torsdag 17 juli 2008

En primör i ugnen med färsk oregano


Visst är det gott med säsongens första skördar som i knippor dignar i affärernas grönsaksavdelningar. Morötter, rödbetor, lök, rädisor, majs och ja, det finns en hel del där att sätta tänderna i. Vad jag gillar mest är att det liksom är lättare att tillaga maten som är så färsk. Råvarorna behöver inte lika mycket "behandling" och kryddning som under den övriga tiden på året. Ett konstigt ord att beskriva mat med, som i alla fall får mig att tänka på något helt annat än mat, är mjäll och mjälla. Men i det här sammanhanget tror jag det ändå är en bra beskrivning på just våren och sommarens primörer. De är mjukare och blir färdig fortare vare sig man kokar, steker, grillar, rostar, ungsbakar eller vad man nu hittar på att göra med dom.

Mitt motto i köket är att inte slänga någon mat. Så att det nu råkar vara en jordärtskocka i denna rätt har inget annat att göra med än att den höll på att gå förlorad då jag glömt av den långt inne i skafferiet. Att därför bara använda morötter och fänkål skulle säkert bli minst lika gott tror jag.


Knippmorötter, jordärskocka och fänkål
1 port

2 knippmorötter KRAV
1/2 fänkål
1 jordärtskocka KRAV
olivolja KRAV
vitvinsvinäger
flingsalt
svartpeppar, nymalen

en stor näve färsk oregano (hemmaodlad)

Sätt ugnen på ca 200 grader. Tvätta, ansa och skala rotsakerna. Skiva och strimla allt och lägg i en lätt oljad ungsfast form. Salta och peppra och stänk eventuellt över lite vitvinsvinäger. Repa några kvistar färsk oregano och blanda allt innan du sätter in formen i ugnen. Lägg, om du har, de resterande oreganokvistarna på toppen. Låt stå i ugnen 20-30 minuter eller tills grönsakerna börjat mjukna lite men inte blivit brända eller allt för små, torra och skrynkliga. Servera med ångkokta gröna bönor och fullkornspasta eller några kokta färskpotatisar.


Smaklig spis!

5 kommentarer:

Kinna sa...

Tjingaling! Såg din kommentar. Vad roligt att du hörde. Vi är med någon mer gång, kanske nästa vecka. Du vet inte hur rätt du har med nästa bok. Visst är det temat som du gissade! Må gott och vi kanske ses i Gtbg på bokmässan. Vi är där. kram

Mian sa...

Vi har glädjen att kunna hämta grönsaker från vår egna lilla giftfria odling med grönsaker i torpet. Fräscht. Enkelt att laga till. Nyttigt. Vi njuter varje dag.
Rotfrukter m.m. som är riktigt färska går färdigt i ugnen på nolltid; det stämmer precis det du skriver.

Åsa sa...

kinna - I'll be there! Men inte är väl nästa bok färdig till dess redan? Eller har ni fått blodad tand nu ;-) Ses där :-)

Åsa sa...

mian - Välkommen hit! Och riktigt avundsjuk blir jag på din egen odling. Här utanför tog det sig aldrig i år. Sådde frön för flera månader sedan men torkan och vinden har förstört det mesta tror jag. Fast jag har vattnat, gödslat och pysslat. Inga rödbetor i år heller...

lina sa...

Det där ser u underbart gott ut!

Related Posts with Thumbnails