torsdag 31 juli 2008

Kryddig potatissallad med bondbönor

Ibland får man bara till det. Sådär utan att det var riktigt meningen från början. Som jag skrev igår hittade jag äntligen färska bondbönor och i lördags hade jag också turen att ha några kokta färskpotatisar kvar i kylen från dagen innan. .Varmt var det och jag var hungrig som en varg och ville att det skulle gå fort med maten. Men trots det tog jag ändå mig tid till att rosta kryddor i en torr stekpanna, samtidigt som bönorna kokade, och dra på trissor, vilken doft! Den för mig nya mixen kryddor, absolut inga märkvärdiga, gjorde att jag blev positivt överraskad av mig själv - jo, konstigt nog blir jag det ibland - när doften slog emot mig när jag mortlade de rostade fröna. Mmmmm!
Ofta använder jag spiskummin, anis och korianderfrön i min matlagning, dessutom ofta tillsammans men då även ihop med andra kryddor. Och inte alltid tar jag mig tid att rosta och mortla utan använder redan malda kryddor. Fy skäms på mig själv. Jag måste verkligen rosta på mer!

Om det nu råkar vara någon där ute som hittar hit till detta inlägg och aldrig rostat kryddor och mortlat dom innan du blandat dem i maten - det får bli er uppgift i helgen! Ni kommer aldrig vilja ha något annat hädanefter!


Ljummen kryddig potatissallad med bondbönor
1 port

några kokta små färskpotatisar (t ex kvar från gårdagen)
6-7 bondbönsskidor, rensade
olivolja KRAV
2 del spiskumminfrön
2 del korianderfrön
1 del anisfrön
flingsalt
ev en tsk honung KRAV

Rosta kryddorna i en torr stekpanna. Häll över dem i en mortel och låt svalna lite innan du stöter och mal ner dem. Rensa bönorna och koka under tiden upp vatten. I med bönorna och koka i ca 5 minuter. Tiden varierar säkert beroende på mängden bönor men bara det inte blir för länge så de blir skrynkliga och tappar spänsten. Dela och skär potatisen i mindre halvor och bitar. Har potatisen stått i kylen ett tag så ta gärna fram dem i förväg och låt de bli lite rumsvarma. Häll av vattnet och ställ tillbaka kastrullen med bönorna i på den avstängda men fortfarande varma plattan. Häll i olivoljan och potatisbitarna. Salta efter smak. Och nu, mortla de rostade kryddorna och rör i potatissalladen. Klart!


Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails