fredag 11 december 2009

Açaí [ah-sigh-ee] and Backyard Bowls


Mitt absoluta favoritställe i Santa Barbara var Backyard Bowls! Smoothieskålar med frukt, bär och müsli på toppen, yoghurtskålar och enkla smoothies - till frukost, lunch och mellanmål, påväg, i bilen osv. Det kunde helt enkelt inte gå fel med ett besök på Backyard Bowls.
Två surftokiga killar, Pete Heth och Dan Goddard, har spenderat mycket tid bland vågorna runt Hawaii, särskilt vid ett ställe som kallas för Backyards (Kolla här in lite bilder från Flickr hur det ser ut där). Jag hade förmånen att träffa en av ägarna, Pete, och fick mig en liten pratstund med honom.
Pete berättade allt för mig hur de kom på idén och vägen till starten av företaget i Santa Barbara. Killarna har känt varandra sedan college och under deras tid på Hawaii kom de i kontakt med den så kallade superfrukten Acai (uttalas ah-sigh-ee på engelska och liknar mer asa 'i på svenska). De åt "açaí bowls" till frukost, lunch och middag. Både Pete och Dan är mycket intresserade och medvetna om matens innehåll, ursprung och odlingssätt och är därför angelägna om och jobbar för att hålla hög standard på råvarorna. Inspirerade av bland andra välkända journalister som Eric Schlosser och Michael Pollan, började idén om ett gemensamt företag växa fram och idag är Backyard Bowls ett faktum. Dan och Peter har tagit med sig the Açaí bowls och en bit av Backyards hem till Santa Barbara!

Basen i en Açaí Bowl är en tjock smoothie av Açaí och andra valda frukter och bär, toppad med bär, müsli och lite honung.

"Take the frozen pulp of the acai berry, blend it with various other fruits into a seriously thick smoothie. Put that blend in a bowl, top it with granola, fresh fruits, and a drizzle of honey. This could be the perfect meal!" (från Backyard Bowl's hemsida)

Pete i egen hög person med personal på Backyard Bowls

Men vad är då Açaí? Var finns den? Hur odlas den? Och hur smakar Açaí egentligen? Ja, Açaí är alltså en så kallad superfruk och innehåller mycket antioxidanter, protein, fibrer och lite socker. Açaí skördas från palmträdet Acaizeiro som växer främst i Brasilianska Amazonas. Och just på grund av sin låga sockerhalt är de svåra att frakta långt och håller inte vidare länge utan att processas på något sätt. Frukten, som mer liknar blåbär eller svarta vinbär, innehåller en stor kärna så frukterna läggs i blöt för att luckras upp och separeras från kärnan. Fruktköttet pastöriseras och packas. I de artiklar jag hittat står det "flash pasteurszation" vilket jag tolkar som ultrapastörisering - dvs en snabb uppvärmning till en mycket hög temperatur. Det frusna fruktköttet är huvudingrediensen i Backyard Bowls alla rätter från menyn.

Att äta enbart fruktköttet från açaí skulle förmodligen bli alldeles för dyrt idag och inte sälja så bra, därför blandar de ut med yoghurt och/eller annan frukt. Pete berättade att de dock har tankar på att lägga till en mindre skål i sortimentet baserad på bara açaí. Vi hann därefter också med en diskussion om amerikaner och deras stora matportioner samt hur utbudet i de vanliga mataffärerna ser ut. Även där finns det mesta i storförpackningar och att det faktiskt kan vara svårt att hitta bra och nyttig mat utan alltför många tillsatser och inte alltid helt färdiglagat. Säkert inget unikt för amerikanarna, det finns allt för många svenskar med samma inställning, är de inte beredda att betala mer för mindre mat utan vill ha så mycket som möjligt för en så billig penning som möjligt.

Frågan "For here or to go?" var något jag snabbt fick vänja mig vid besök på alla cafér och lucnchställen. Det konstigaste var ett café som, trots att jag skulle fika där, serverade mitt kaffe och smörgås i en pappersmugg och i en papperspåse. I USA finns nämligen ett särskilt moms/skattesystem* som skiljer sig om du väljer att äta på restaurangen eller "to go". Kostnaden ligger främst hos säljaren menar Pete tycker det är värsta slöseriet är alla de som väljer "to go" och ändå sitter ner vid deras bord och äter - när de istället kunde få maten serverad i proslinsskål och med riktig sked! Jag kan inget annat än hålla med honom!


Så alla ni som har vägarna förbi Santa Barbara, CA USA - missa för guds skull inte Backyard Bowls!

BACKYARD BOWLS

805.845.5379
331 Motor Way, Santa Barbara, CA 93101
Corner of State & Gutierrez
75 Min Free Parking right in front!

Open 7 days a week!
Weekdays: 7am - 6pm
Weekends: 8am - 6pm*Hämtat från Wikipedia - sales taxes in the USA:
In grocery stores, unprepared food items are not taxed but vitamins and all other items are. Ready-to-eat hot foods, whether sold by supermarkets or other vendors, are taxed. Restaurant bills are taxed. As an exception, hot beverages and bakery items are tax-exempt if and only if they are for take-out and are not sold with any other hot food. If consumed on the seller's premises, such items are taxed like restaurant meals. All other food is exempt from sales tax.

2 kommentarer:

Nässelblom och choklad sa...

Det låter perfekt för min smak! Där skulle jag gärna kunna tänka mig att äta. Fräscha och nyttiga mellanmål/frukostar finns det sällan möjlighet att få tag på. Ha en bra helg!

Åsa sa...

Nässelblom & choklad - Absolut! Jag tror du hade gillat deras mat. Jag funderade på att starta ett liknande ställe här hemma i somras när jag kommit hem men alltså, det är nog lite för kallt och ruggigt här för att folk ska välja kalla smoothies och yoghurtskålar :/ Kanske skulle fungera på ett "sommarkafé". Sparar iaf idén i en låda... ;-)

Related Posts with Thumbnails