Trots att det inte alls blev som jag planerat under min visit i stora staden hade jag supertrevliga dagar och kände mig riktigt inspirerad på många sätt när jag reste hem igen. En av alla saker jag var tvungen att göra när jag kom hem var att steka crêpes. Jag är ingen höjdare på varken pannkakor eller crêpes. Har för övrigt alltid undrat vad skillnaden egentligen är mellan de två. Jag har fått för mig att crêps är de lite tunnare pannkakorna och nästan lite torrare och kanske slätare liksom. Men ack, efter ett tags googlande hittar jag ingen annan förklaring än att crêpes helt enkelt bara är "mindre" än pannkakor. Hrm, jag är inte riktigt nöjd med den förklaringen och lovar att söka vidare. Jag gör ju både små och stora pannkakor och inte kallar jag den ena för pannkaka och den andra för crêpes. Inte heller är Creperiets (på Linnégatan i Göteborg) crêpes speciellt små - de är nog de största jag sett i alla fall - som kocken fyller med godsaker och viker den sedan till en fjärdedel (favoriten är den med Nutella)
Hur som helst. Jag blev i alla fall supernöjd med mina crêpes. Hemligheten tror jag låg i grädden jag hade i smeten. Det har jag aldrig haft tidigare. Bara ägg, mjölk och mjöl. Och lite smör också förstås. Samma stekpanna som jag använder till att göra pannkakor i. Fast denna gången använde jag bara den mindre av mina stekpannor vilket säkert också bidrog till bättre koncentration och fokus på vad jag gjorde. Det kan bli lite stressigt att steka i två pannor samtidigt.
Jag fyllde crêpesen med apelsin och getost, den där fetaliknande varianten som Zeta tillverkar.
Kokade en sockerlag men använde Dansukkers nya Fairtrade rörsocker och det hela blev liksom för tjockt och stelnade när jag blandade med apelsinbitarna. Vad gäller just sockerlagen försökte jag höfta till det från ett recept jag använt tidigare, hämtat ur Anna och Fanny Bergenströms Under valnötsträdet. Jag halverade även det, hoppade över saffran och det såg ut att bli bra till en början. Vet ej om jag kokade för länge eller om det helt enkelt var sockret som ställde till det. Hur som helst blev det sött och gott till slut i alla fall. Ett tips är att spara på apelsinsaften som blir över efter du fileat apelsinerna, jag använde två, då det hjälpte till att göra lagen lite saftigare.
Jag har inget särskilt recept på crêpes eftersom jag nu aldrig gjort det förut. Så jag bläddrade igenom alla mina bak- och kokböcker för att se vad som fanns. Jag hittade några stycken som i stort varandra. Jag valde till slut att använda ett recept ur Bonniers Nya Kokbok. Men om den är så ny vet jag inte, den är från 1989 ;-) Receptet jag använde heter Crêpes med lax och ägg och presenteras som en "lyxigt god entrérätt". Jag åt istället en lyxigt god kvällsmat :-) Jag halverade även receptet och använde vanlig vispgrädde. Det står annars "tunn grädde" i receptet.
Som tur är väl att recepten fortfarande funkar. Det är som tur inte alltid åldern som avgör. Se bara här vad man kan göra med gamla recept :-) Kinna har verkligen tagit vara på den kunskap och ser till att den lever kvar idag, och många år och förhoppningsvis generationer fram i tiden. Way to go, Kinna!
Crêpe(halverat recept)
2-3 port
2 ägg
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl vetemjöl
1 1/2 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 msk smält smör
Vispa först ihop äggen och grädden. Blanda sen i vetemjöl och salt och till sist i med mjölken och det smälta smöret. Stek i en upphettad panna och gärna lite, lite smör i också. Det behövs inte till varje crêpe, det beror lite på hur het pannan är och hur det ser ut. Man får liksom höja och sänka värmen lite hela tiden då stekpannan måste vara väldigt het men inte på max då det kan bränna vid ganska fort. Stekpannan jag använde är bara 15 cm i botten och det blev till slut 12-13 små crêpes på denna smet.
De gick alldeles utmärkt att spara i kylen ett par dagar och de fick bli både lunch (fyllda med keso och hackad tomat) och kvällsmat (ofyllda)ett par gånger om.
Smaklig spis!
onsdag 2 december 2009
Crêpes fyllda med apelsin och getost
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Mmm, så gott med getost och apelsin! Gamla recept kan verkligen vara bra och Kinna har verkligen gjort en insats i att bevara mycket av dessa skatter.
Nässelblom & choklad - Ja verkligen. Mycket känner jag igen från min mammas recept som i sin tur fått mycket av min mormor men inte på långa vägar så omfattande som Kinnas skatt! Det är mest bakverken och kakor bara.
Skicka en kommentar