torsdag 17 december 2009

Rättika, morot och färsk ingefära


Nu är det riktigt mörka och ruggiga dagar. Det spelar nästan ingen roll hur mycket kläder man tar på sig, känner mig lätt frusen in i märgen ändå. Mycket tepimplande och varma soppor till lunch blir det ju. Och ibland behövs det ännu mer för att få upp värmen.
Ingefära brukar göra susen. Riv i lite färsk ingefära i teet, ät gari (går utmärkt att snacka på utan sushi) eller använd i maten. Strimlade grönsaker och mängder av riven färsk ingefära sätter igång kroppen. Den hettar till och man blir verkligen varm inifrån. Men då krävs det en ansenlig mängd.Rättika, morot och färsk ingefära
2 port

10-15 cm purjolök (både från den gröna och vita sidan)
ca 10 cm rättika
2 morötter
en bit kålrot
olivolja
några tummstora bitar färsk ingefära, riven
citronsaft, pressad
färsk citrontimjan
svartpeppar
flingsalt


Tvätta purjolöken noggrant och skär "slantar" av den. Fräs i olivolja. Strimla rotsakerna och stek på medelvärm tills de börjar mjukna lite. Skala och riv den färska ingefäran och blanda i grönsaksstrimlorna och pressa citron över. Krydda. Blir det för torrt kan du hälla på lite vanligt vatten och låta puttra med eller slå över en skvätt kokosmjölk eller havremjölk fram emot slutet. Servera med en sojakorv eller vegburgare.


So long!

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails