söndag 9 maj 2010

Rotsaker och fänkålspuré


Ja, vad ska man egentligen göra med dessa grönsaker? Det händer såklart att jag mellan varven funderar på varför jag egentligen inte äter djur längre. Det händer inte lika mycket med grönsakerna som med t ex en kyckling som ska tillagas. Ta bara lergrytan som exempel. Jag har lagat till otaliga kycklingar i den, med olika smaker och tillbehör. Så saftiga möra och goda de blev. Försökte för något år sedan få liv i just lergrytan igen. Men alltså, hur kul var det att laga linssoppa i en lergryta? Nä, mest omständigt (ett ord som fö inte finns i firefox rättstavningsprogram) jämfört med i en kastrull på spisplattan. Det går att marinera grönsaker, panera, steka och grilla osv men det blir inte riktigt samma sak som med kött. En sak är säker i alla fall - jag använder betydligt mer kryddor nu än tidigare. Kanske hör det matlagningen till att pröva nya smaker, kombinationer osv och trots att en grönsak i sig har smak så mår de oftast bättre av att piffas upp med diverse örter och kryddor av större dos.
De här ugnsrostade rotsakerna med fänkålspurén blev i alla fall till min söndagsmiddag - för fyra veckor sedan.



Ugnsrostade rotsaker med fänkålspuré
2-3 port

ROTSAKERNA

3 morötter

1 palsternacka
1 majrova
2 jordärtskockor
1/2 gul lök
olivolja
4-5 cm stor bit färsk ingefära, riven
1 pressad lime
1 pressad citron
1 tsk örtsalt
svartpeppar
1-2 tsk oregano (torkad)
1-2 tsk dragon (torkad)


FÄNKÅLSPURÉ

1/2-1 fänkålsstånd

3-4 mandelpotatisar
2,5 dl vatten
ev grönsaksbuljong/fond
salt
peppar
ev kokosnötsmjölk/havregrädde


Skala och skär rotsakerna i tumstora bitar. Lägg i en ugnsfast form och vänd om med olivoljan. Riv ingefäran och blanda i en skål med den pressade limen och citronen samt resten av kryddorna/örterna. Häll kryddblandningen över rotsakerna och vänd runt så allt blir täckt. Sätt in i ugnen på ca 200 grader i nära en timma. Vänd om rotsakerna någon gång under tiden. Blir de brända innan de är tillräckligt mjuka är ugnen kanske lite för varm. Lägg i så fall på en bit folie den sista tiden och sänk graderna.

Ansa och skär fänkålen i små tärningar. Spara gärna blasten och använd till garnering senare. Tvätta potatisen och skär också den i små bitar. Koka tills de är mjuka i precis så lite vatten som behövs. Ha eventuellt i grönsaksbuljong eller grönsaksfond också. Har du för mycket vatten så häll av en del, men se till att spara! Mixa med mixerstav och tillsätt mer vatten om den blir för fast. Om du å andra sidan har för lite vatten kan du tillsätta kokosnötsmjölk eller havregrädde istället för vatten. Smaka av med salt och peppar.


Smaklig spis!

4 kommentarer:

Mikkan sa...

Flott! När man käkar på grillstället Zink i sthlm så kan man få fänkålspuré, och det är så himla gott!

em sa...

Du kan ju alltid baka bröd i lergrytan. Det är nästan det enda jag har mina till även om jag gör grytor en gång vart sjunde år, eller så, i dem.
Margaretha

Nässelblom och choklad sa...

Fänkålspuré låter väldigt gott. jag gillar fänkålssmaken mycket, borde testa det här. En tjej som kommenterat hos mig skriver ett inlägg om pinjenötter och metallsmak och hur det klassats som inbillningssjuka. Här hittar du hennes blogg om du vill läsa http://remsansbistro.blogspot.com/ Ha en bra vecka!

Åsa sa...

Mikkan - Ja, det är inte dumt. Jag fastnar lätt i samma gamla spår och försöker bli bättre på att göra mer saker av ingredienserna. Få fram fler olika konsistenser och så. Hade väl annars egentligen bara rostat med fänkålen i grönsakerna och kokat pasta till :/

Margaretha - Bröd? Nämen, det får jag ta och pröva. Om inte så för skoj skull och se vad det blir av det.

Nässelblom & choklad - Ja det tycker jag absolut du ska göra :-) Jag skar den i ganska små bitar för den blir så lätt trådig annars.
Hahah, jadu, kanske är det bara inbillningssjuka - men faktum att jag inte kunde dricka kaffe på flera veckor (jag kan knappt komma igenom en dag utan kaffe annars) var allt annat än inbillning för mig ;-) Det var fö en fin blogg Remsans blogg så tack för tipset :-)

Related Posts with Thumbnails