fredag 29 juli 2011

Framgångar i bananflugejakten


Just som rötmånaden (himmelriket för bananflugor) härjar som värst är det jag som nu tagit kommandot i köket. Jag har inget minne av att jag haft så många bananflugor hemmavid någon annanstans än i min nuvarande lägenhet. Och inte heller förrän på senare år. Beprövade knep är många för att fånga de små liven. Tidigare i år verkade inget fungera och ´varje gång jag gick ut i köket blev jag attackerad av en enorm bananflugearmé. Inte ens det säkra kortet med en skvätt rödvin och diskmedel hjälpte.
Men nu mina vänner, nu ska ni få receptet på den allra bästa bananflugefällan:

Balsamico - några matskedar
Vatten - någon matsked
Yes - någon droppe eller två
Liten påse
Plastklämma - förslagsvis från
Konsumentföreningen Väst


Blanda vätskorna i liten skål och ställ på diskbänken. Släng alla matrester, skal, äppelskrottar, kärnor med mera i den lilla plastpåsen och slut den med hjälp av klämman. Se till att hålla diskhon och slasken ren och utan matrester. Häll gärna ut det kokande vattnet också i vasken. Inom loppet av två dygn hade över 40 små rackare samlats i skålen.

Jag bytte alltså ut det annars fungerande rödvinet mot balsamicovinäger (så blev jag av med den flaskan som ändå bara stått i skafferiet i över två år) och vips trillar de i. Och såklart handlar det om soporna också. Inte för att jag inte tömde ofta tidigare men det blev ett sådant slöseri med påsarna (önskar vi hade kompostering här). Det tar några dagar för mig att jobba upp en full soppåse. När jag har köpt hem frukt får de ligga i kylen, vilket jag egentligen inte gillar då kalla frukter är så smaklösa, eller så får de ligga kvar i påsen i fruktkorgen. Så när alla grogrunder är säkrade gäller det alltså att bjuda dem på något gott. De små rackarna kan gå på vatten så glöm för allt i världen inte diskmedlet!Lycka till!


***

6 kommentarer:

görel sa...

När barnen var mindre brukade vi köpa ett par köttätande växter på sensommaren, inte för att de var så effektiva, men det var kul att se! Några flugor tog de i alla fall.

Åsa sa...

Görel - Åh så läskigt fast ändå fascinerande. Jag hade en liten köttäntande växt för länge längesedan som nog jag själv tog död på för jag kunde inte sluta peta på den så den skulle stänga sig ;)

Karin W. sa...

Pyttesmå "flygare" av något slag drabbas jag också av vid den här tiden på året. Väldigt irriterande. Jag köper gula små klisterskivor (de dras till gult) och sätter ner i blomkrukorna. Där fastnar dom och så småningom försvinner de helt.

Åsa sa...

Karin W - Är det bananflugor det handlar om är de inte så värst pyttesmå. Jag har i alla fall bra mycket mindre insekter som flyger omkring krukväxterna och i badrummet.
Jag tycker det är äckligt med klisterskivor, klisterremsor och andra flugfällor och med ett fyrtiotal bananflugor i "fällan" under ett dygn, om och om och om igen, tycker jag det fungerar alldeles utmärkt. De mån dras till gult men eftersom de lever på matrester så dras de snarare till fruktkorgen/kylskåpet/soppåsen och vasken än till något gult.

Och försvinner gör det oavsett, eftersom det bara är varmt en förhållandevis kort period av året här i "kalla" nord. Jag vill bara inte de ska frodas och föröka sig ohämmat här för de förstör min mat.

Unknown sa...

Ja inte är det så varmt nu 15 december och -5 c småflugorna frodas likt förbenat och fångar nog en 20-40 per dygn i vinäger lite socker 1 droppe yes å lite vatten.jort det nu i flera veckor vet 8nte vart dom kommer från har städat som en tok å hällt kokande vatten i alla avlopp även kollat överallt bakom spis under diskbänk och bakom kylskåp grrrrrrr blir snart lite less

Andreas Byström sa...

Ja inte är det så varmt nu 15 december och -5 c småflugorna frodas likt förbenat och fångar nog en 20-40 per dygn i vinäger lite socker 1 droppe yes å lite vatten.jort det nu i flera veckor vet 8nte vart dom kommer från har städat som en tok å hällt kokande vatten i alla avlopp även kollat överallt bakom spis under diskbänk och bakom kylskåp grrrrrrr blir snart lite less

Related Posts with Thumbnails