onsdag 27 juli 2011

Min majonnäs med stavmixer

Det är inte helt lätt att knäppa bilder mitt i natten


När jag väl fått något i skallen kan jag inte riktigt släppa det innan jag förstått, prövat, gjort klart eller vad det nu kan vara det för stunden handlar om. Sedan förra veckan har jag varit inne på majonnässpåret. Jag vet inte riktigt varför men det kan vara Annika och hennes goda grillmat, burgare och såklart bearnaisesåsen, som inspirerat mig. Jag slutade äta både majonnäs och bearnaise i samma veva som jag slutade med kött. Ja, särskilt bearnaise som i alla fall jag förknippar med just gott grillat kött. Eller som på min gamla favoritkebab från Nordstans kebab & grill. Den var fest den :)

Igår blev helt uppslukad av denna video och av att själv mixa majo på endast 1 minut. Oh my! Let me tell you - jag tror inte jag kommer vispa för hand mer - ever! Den blev så himla bra. Precis den konsistens jag var ute efter. Och det kan inte bli enklare. Det enda som tog tid var att vänta på att ägget (och senapen) skulle bli rumstempererat. Med lite bättre planering (som att t ex ta fram ägget innan man sticker iväg på träning) kommer mixningen gå i ett enda huj.


Majonnäs på 1 minut


1 ägg, eko
1 tsk honungsdijon
1 nypa flingsalt
3/4 tsk vitvinsvinäger
1 pressad citronklyfta
2 dl kallpressad rapsolja, eko


Se till att alla ingredienser är rumstempererade och lägg i mixerburken.
Håll mixern still de första sekunderna. När det börjar bli vitt som liksom växer upp så vicka lite lätt på stavmixern och se till att blanda i all olja.
Voilà! Din majo är klar!


Nu har jag för tillfället bara en vitvinsvinäger med smak av valnöt som är lite speciell och ger ganska mycket smak. Nästa gång ska jag testa att göra utan den och bara använda citron. Eventuellt så tar jag i lite rödvinsvinäger. Den kallpressade rapsoljan är också ganska smakrik, till skillnad mot exempelvis vanlig rapsolja, solrosolja eller annan neutral olja. För den som promt vill använda olivolja fick jag tipset att röra i lite på slutet.
Vill ni veta mer om emulsion - det som händer mellan vattnet i ägget och vinägern ihop med oljans fettmolekyler - som gör det omöjliga möjligt kan ni klicka er vidare hit och hit.


Lycka till med majonnäsen!***

6 kommentarer:

Katarina sa...

Det här låter verkligen som ett enkelt och bra recept!

görel sa...

Jag testade precis, och var verkligen trolleri, men jag gillade inte riktigt smaken av äggvitan. Så jag provade med två äggulor, lite mindre olja men ungefär samma kryddor och det gick precis lika bra! 1,5 dl olja använde jag, majon blev ganska fast.

Åsa sa...

Hovkonditorn - Ja det var det enklaste, snabbaste jag gjort på länge som dessutom blev så gott :)

Görel - Ah, så bra. Jag tänkte också det skulle gå bra utan vitan. Tror nog min vattniga variant helt enkelt hade för lite olja till att börja med. Annars fungerar nog ett vanligt enkelt majonnäsrecept med mixer också. Och slänger man i lite vitlök också blir det mumsig aioli :)

Annika sa...

Så coolt! detta måste jag absolut testa! Tycker sällan jag får min majjo så fast som jag vill ha den. Låter nästan för bra för att vara sant ;-).

Anonym sa...

Detta är ingen bea. Riktig bea görs på smör men du gör en Aioli på olja. Så kalla det för Aioli med beasmak.

Åsa sa...

Anonyma Kalmarbo - Du har så rätt. Detta är ingen bearnaisesås. Inte alls. Det är nämligen majonnäs. På intet sätt har jag i inlägget påstått något annat. Fortsättningsvis undanber jag mig så enfaldiga kommentarer som din. Inte undra på att du väljer att vara anonym.

p.s. Aioli är för övrigt inte baserad på bearnaise utan just majonnäs. Och vitlök.

Related Posts with Thumbnails