lördag 16 juli 2011

Saffransrisotto och stekt zucchini


Trots att jag faktiskt köpte ett paket med pastaskruvar förra veckan så håller jag fortfarande på med Operation utrensning. Därav det kanske lite okonventionella valet att laga risotto mitt i sommaren. Och inte nog med det, att även krydda med saffran, annars en av våra största "julkryddor", får er säkert tro jag helt tappat greppet. Faktum är att jag nyligen blev tipsad av den här mannen* och jag har ett svagt minne av att jag bläddrat förbi några av hans recept här tidigare. Receptet på friterade saffranskrutonger och grillad zucchini står alltså som inspiration för min lördagsmiddag.


Saffransrisotto och stekt zucchini
2 port

1 zucchini (ca 400g)
4 vitlöksklyftor
flingsalt
olivolja
en liten fänkål hackad färsk dragon
ev 1/2 citron

1 1/2-2 dl risottoris (Carnaroli)
3 schalottenlökar
0,5 g saffran
5-6 dl vatten
1/2-1 tsk grönsaksbuljong
svartpeppar
flingsalt
ev 1 morot (ca 100 g)


Tvätta och skiva zucchinin i ganska tunna skivor, max en halv centimeter. Häll rikligt med olivolja på ett fat och riv över vitlökslyftorna. Sprid ut zucchiniskivorna och salta lite lätt. Gillar du citron kan du pressa över juicen från en halv citron också men det går bra att hoppa över. Låt marinera medan risotton förbereds.

Finhacka löken och fräs olivolja tills den är genomskinlig. Tillsätt riset och fräs en kort stund. Rör ut saffran i 2 dl vatten och häll sedan över den frästa löken och riset. Rör om. Tillsätt mer vatten allt eftersom. Rör .
Jag har grönsaksbuljong på burk ur vilken jag tar en tsk av och blandar i direkt i riset. Så lite beroende på vilken typ av buljong du använder och hur du brukar göra så går det utmärkt att fixa buljongen i förväg. Det vill säga att späda ut den i de antal dl vatten som buljongen kräver. Nu tycker jag personligen buljongen kan ta över för mycket i smak, vilket säkert beror på vilken typ av buljong man använder, så jag snålar lite med den och saltar istället extra på slutet.
Vad gäller vattenmängd kan det vara svårt att riktigt vara exakt. Brukar bli ca 1/2-1 dl åt gången och mycket rörande i risotton. När den blir för torr, tillsätts helt enkelt lite mer vätska och så håller man på tills riset är klart.

Och hur vet man att det är klart då? Nja, det märker man ;) Riset ska inte vara för hårt men ändå inte mosigt. Och så ska det vara krämigt och inte för torrt. Vanligtvis ingår även vitt vin och riven ost i en risotto men nu föll det sig inte bättre än att jag varken hade vin eller ost hemma så då blir det som oftast i Miss Meister's kök att man tager vad man haver. Därför skalade jag och tärnade den stackars lilla moroten på 100 g som låg ensam kvar i kylen och blandade i riset de sista 5 minuterna.

När riset är ungefär halvfärdigt är det dags att steka/grilla zucchinin. Om jag hade haft en cool grillpanna skulle jag alltså grillat zucchiniskivorna i den men nu har jag fått en annan cool stekpanna som jag använde för första gången. Det får inte plats så mycket åt gången i den men det går ganska snabbt att steka de tunna skivorna så det var utmärkt att lägga upp de på den varma "hyllan" allt eftersom de blev klara. Som ni ser på bilden är det även några bitar fänkål med. Hade jag haft mer av den vara skulle jag tveklöst stek den också.

Hacka rikligt med färsk dragon och stö över på slutet i stekpannan samt till serveringen.Smaklig spis!


*en not till Tomten om fina kokboken Plenty av just Yotam Ottolenghi.

***

3 kommentarer:

Hovkonditorn sa...

Så gott!

Ann-Louise sa...

Jag funderade just på vad jag skulle göra med all zucchini som jag roffade åt mig hos mina föräldrar tidigare i veckan. Det här blir ju perfekt och man det känns väldigt italienskt att äta saffransrisotto mitt under sommaren. :)

Åsa sa...

Hovkonditorn - Tack!

Ann-Louise - Ja de blev riktigt goda. Fänkålen god till, både som smak och så lite hårdare konsistens än den mjuka zucchinin.
Ah, det var flott! Då låtsas jag att jag är i Italien nästa gång det blir saffransris. Kanske slår jag till och kokar ner vitt vin i den också ;)

Related Posts with Thumbnails