måndag 10 februari 2014

Sjögräsnudlar*

Sjögräsnudlar. Jag säger bara sjögräsnudlar. Totalt smaklösa (och närapå näringslösa) men jisses vilken kul konsistens! Testat? Om inte så gör omgående! Jag var helt oförberedd på krispigheten, trodde de skulle vara mer som glasnudlar, och de gjorde sig riktigt bra tillsammans med stekta mororts- och selleristavar smaksatt med färskriven ingefära, lime, chili, soja och färsk koriander. Japp. Fast i boxen och körde asiatiskt all in. 

Det var någon gång i höstas sjögräsnudlarna liksom ropade efter mig från hyllan i butiken, en produkt jag aldrig tidigare sett eller i alla fall inte lagt någon större vikt vid. Efter snabb googling förstår jag nu varför. Sjögräsnudlar har helt klart flest träffar tillsammans med en populär diet jag tar kraftigt avstånd ifrån.
Så blev det äntligen dags att öppna påsen och ta ett första smakprov. Intressant. Nudlarna är färdiga i påsen och ska bara sköljas i vatten innan de äts. De har nästan något plastigt över sig. Kunde inte urskilja någon smak alls men som sagt, konsistensen var överraskande god och jag kommer definitivt äta sjögräsnudlar igen. Påminner faktisk en aning i konsistens om den goda (men dyra) sjökorallen.
Funderar nu på alternativa grönsaks- och smakkombinationer att äta tillsammans me dessa roliga nudlar.

Någon annan som testat? Vad tycker du om dem?

* * *
*Sjögräsnudlarna är gjorda av vatten, tång, aloe vera och natriumalginat. 
Näringsinnehållet är i princip lika med noll eller vad sägs om hela 6 kcal/100 g. Två ynka gram kolhydrater men hela tre gram protein per hundra gram sjögräsnudlag. 
Enligt förpackningen innehåller sjögräsnudlarna höga halter av kalcium, kalium, job, magnesium och järn. Dock inga angivna mängder.

5 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

VI har faktiskt också köpt hem en påse inför en kommande sushihelg. Ska försöka oss på en variant som blir liknande Goma Wakame, tydligen:) De där sjökorallerna är så in i bänken goda men går inte att uppbåda i vår lilla stad:(

Fröken Dill sa...

Är det samma som shiratakinudlar?

Åsa sa...

Mårtenssons kök - Ah, spännande! De är ju gjorda av tång (brunalg) så det blir nog bra. Är dock lite mer gummigaktiga än alger. Jag klippte lite i en "klump" så jag slapp allt på en gång ;)
Så synd med sjökorallen! Hittills har jag bara hittat dem på ett ställe i Gbg, hos en av grönsakshandlarna i Saluhallen på Kungstorget. Ni får köpa med er nästa gång ni kommer på besök!

Fröken Dill - Njae. Shiratakinudlar är gjorda av vatten och mjöl av en landväxt (visserligen med liknande egenskaper som algerna och ger den geleaktiga konsistensen) och dessa av "sjögräs" (tång/brunalg).
Same, same but different ;-)

Anonym sa...

Testade första gången nu till lunch idag och efter att ha provat Shiritakinudlarna innan kan jag säga att sjögräsnudlar är mitt alternativ. Härligt krispiga och de var goda att ha i pastasåsen. Jag kör LCHP/Dukan då det är något jag saknar... äggnudlar... men nu så finns det ett alternativ även där. Gummisnoddarna som var i shiritakipåsen och den lukten... nope. Sjögräsnudlar får det blir

Åsa sa...

suttecity - Eller hur! Hört fler säga det är "samma sak", vilket det ju inte är. Olika råvaror. Håller med dig och föredrar alla gånger sjögräsnudlar framför Shiratakinudlar.

Related Posts with Thumbnails