fredag 28 februari 2014

Risotto med brysselkål

Egentligen skulle dagens post heta Brysselkålsrisotto. Men jag har fastnat i djupa språkliga diken och vet inte om det stavas med eller utan s. Tycker det låter fånigt utan. Fast eftersom det ofta läggs till onödiga s här och var vet jag varken ut eller in, så det fick bli risotto med brysselkål istället.

Why anyone boils sprouts when they could roast or fry them is one of life's great mysteries.
Yotam Ottolenghi

Med inspiration från bäste Yotam lagades det brysselkål. Kan inget annat än hålla med honom, varför koka brysselkål när en kan rosta eller steka dem. Min inställning till brysselkål har definitivt förändrats med åren och kan inte för mitt liv förstå att jag levde nära 35 år utan att ens komma på tanken att göra annat än koka dem.
Då jag befann mig i ett svagt och nostalgiskt tillstånd, på femårsdagen av när jag åter satte fötter på amerikansk mark, så åt jag dessutom ost. Jo, fast jag lovat mig själv att låta bli så kunde jag inte. För en risotto utan ost blir inte riktigt lika god som en med ost. Nu har det gått fyra veckor och inte en enda ostbit har slunkit ner. De går i alla fall åt rätt håll.

Till skillnad från Dolcelatte som Yotam använder hade jag i riven Hommage (hård getost). Tror att Yotams risottorecept är ganska vanligt men jag tog istället rödlök och torkade kryddor i min och inget vin, bara grönsaksbuljong. Dessutom ugnsrostade jag brysselkålen istället för att fritera i olja. 
Brysselkålsrisotto
2 port

1 1/2 dl risottoris (t ex Carnaroli)
1-2 msk olivolja
1 liten/medelstor rödlök
2 vitlöksklyftor
1 citron, zest och saft
1/2-1 tsk timjan, torkad
1/2-1 tsk dragon, torkad
5-7 dl grönsaksbuljong
500 g brysselkål
olivolja
salt
svartpeppar
1 dl riven getost (Hommage)


Skölj och trimma brysselkålen. Ta ut 10-15 st och lägg resten i en ugnsfast form. Ringla över olja, salta och riv eventuellt en vitlöksklyfta över brysselkålen. Rosta i ugnen på 200-225 grader i ca 30 min.
Skala och finhacka rödlöken och vitlöken. Strimla den kvarvarande brysselkålen Hetta upp oljan i en kastrull och fräs först rödlöken mjuk och lätt genomskinlig. Tillsätt vitlöken och rivet citronzest. Rör om och låt fräsa en kort stund och häll sedan i riset, den strimlade brysselkålen och de torkade kryddorna. Låt fräsa ytterligare en stund och tillsätt grönsaksbuljongen. Ta inte allt på en gång om du som jag har lite dålig koll på hur mycket vätska som egentligen går åt. Tycker det ändrar sig lite från gång till gång.
Rör om och låt buljongen koka in. Fortsätt sedan fylla på med buljong och ge risotton omsorg genom att rör om ganska frekvent.
Avsluta med att röra i citronjuicen och den rivna osten. Smaka av med svartpeppar. Salt behövs troligtvis inte då buljongen sannolikt ger tillräcklig sälta till maten.

Har en tur och allt klaffar så är brysselkålen i ugnen färdig samtidigt som risotton på spisen. Dessvärre brukar verkligheten se annorlunda ut än teorin så håll koll på att brysselkålen inte bränner vid allt för mycket (sänk värmen och lägg ev över en bit folie) alt. lägg på locket till kastrullen och håll risotton varm, utan att fastna i kastrullbotten, tills brysselkålen i ugnen är klar.
Servera på direkten.

Smaklig spis! 

* * *

2 kommentarer:

Greyerzer sa...

Originellt! Jag tror att s-regeln är så här (om jag minns rätt från skolan): ovanligare kombinationer stavas med och jättevanliga utan:
lastbilschaufför - bilförare
Så känslan av att det borde heta brysselkålsrisotto bör ju vara rätt.

Åsa sa...

Greyerzer - Tycker det faller sig bättre med s men vet att det ibland blir fel. Särskilt svårt i matsammanhang där en råvara föregår själva rätten.
Tur jag inte har en svenskblogg (för inte heter det väl svenskablogg).

Related Posts with Thumbnails