fredag 21 februari 2014

Ugnsbakad sötpotatis fylld med grönkål och bönor

Trots att det finns tusen och åter tusen matbloggar är det inte helt lätt att hitta nya som tilltalar en. Nu är jag inte direkt lastgammal men känner mig ändå lite old school när det kommer till just matbloggar. Jag vill gärna se en historia, en levande person bakom, och ett slags bloggengagemang. Inte enbart (o)personlig marknadsföring. Nu är det förvisso en del privata och till en början okända bloggare som på grund av sitt matlagande, och/eller fotograferande, som kommit att jobba med det på heltid. Bloggen har på så sätt varit en plattform för att både utveckla sina intressen/kunskaper och samtidigt nätverka och marknadsföra sina förmågor.
Idag känns det som att allt fler matbloggar startas enbart för det sistnämnda, en envägskanal, och det är få som på riktigt kommunicerar med sina läsare och medbloggare.

Men ibland ramlar jag över bloggar och matsidor jag inte sett tidigare (eller i alla fall inte kommer ihåg), som till exempel i vintras då jag råkade på theKitchn. Dagens mat är sprungen ur detta recept.
Ugnsbakad sötpotatis fylld med grönkål och bönor
2 port

2 sötpotatisar (ganska stora)
200 g grönkål
1 liten rödlök
2 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja 
1/2 tsk chiliflingor
1-2 tsk ajwin och dragon, torkad
200-250 g vita bönor (kokta)
1 pressad citron (+ rivet zest)
salt
svartpeppar

Är grönkålen frusen så ta fram i tid så den hinner tina.
Tvätta sötpotatisarna och pricka dem med hjälp av en gaffel. Lägg på plåt och baka i ugnen på 200 grader i 45-60 min.

När det är ca 20 minuter kvar innan sötpotatisen är klar är det dags att börja med grönkålsfyllningen. Skala och strimla rödlöken. Finhacka vitlöken. Fräs löken i upphettad olja, på medelvärme i någon minut. Tillsätt den nu tinade grönkålen, grovhackad, och fräs tillsammans med löken. Blanda i rivet citronzest, torkade örtkryddor och tillsätt de kokta bönorna.
Är grönkålen färsk så tillsätt den sist och lägg då på ett lock och låt ånga/koka i ca 5 min, tills kålen är mjuk. Rör om då och då.
Avsluta med pressad citron, salt och svartpeppar.

Ta ut sötpotatisen ur ugnen och lägg upp på tallrik. Skär ett snitt på längden och "öppna" upp sötpotatisen. Lägg i grönkålsblandningen och servera omgående.
Om du som jag äter ensam (och egentligen bara en sötpotatis) går det bra att spara hälften av grönkål- och bönblandningen till senare tillfälle. Smakar utmärkt tillsammans med fullkornspasta.
Smaklig spis!

Trevlig helg!

* * *

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails