torsdag 4 oktober 2007

Kanelbullens dag

Men det här är ju helt galet! Inte en enda bild har jag på någon av alla hundratals kanelbullar jag bakat. Och idag när det är kanelbullens dag och allt. Hann inte baka igår, i förrgår eller ens i helgen. Vem vet, kanske ska det bakas kanelbullar i helgen. Så sent som för någon månad sedan gjorde jag till och med mina första veganbullar men inte tog jag kort då inte...

Ja, ja, håll till godo med riktigt fina bilder av Sarah som tagit både före- och efterbilder på sina kanelbullar :) Och ett recept ska ni naturligtvis få ändå. Jag bakar oftast enligt receptet i Annas kakbok vilket är svårt att misslyckas med. Därför är det just det receptet jag skriver ner för er här idag.


Kanelbullar
ca 30 st stora bullar

150 g smör eller margarin (eller 1 1/2 dl flytande margarin)
5 dl mjölk
50 g (1 paket) jäst
1/2 tsk salt
1- 1 1/2 dl socker
ca 1,4 liter (ca 800g) vetemjöl
1-2 msk stött eller nymald kardemumma

FYLLNING

50-100 g mjukt smör eller margarin
1 rågad msk kanel
3/4 dl socker
(gärna 1/2 dl hackad mandel)

DESSUTOM

1 uppvispat ägg att pensla med
pärlsocker
(eller 3/4 dl hackad sötmandel)


Smält margarinet eller smöret i en kastrull över svag värme (eller ta flytande margarin). Häll i mjölken och ljumma det hela till "fingervärme", 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och slå på lite av det ljumma degspadet. Rör om tills jästen är löst. Häll i resten av degspadet och rör ner socker och salt. Tillsätt vetemjölet och kardemumman, och arbeta ihop till en deg. Knåda det hela med en trägaffel tills degen släpper bunkens kanter. Lägg då över en handduk och låt degen jäsa i bunken i 40-50 minuter eller tills den blivit lätt och porös.

Strö ut lite mjöl på en köksbänk eller ett bakbord. Vält upp degen, ta lite mjöl på händerna och knåda med lätta tag. Dela degen i två delar. Kavla ut varje bit till en centimetertjock avlång fyrkant. Bred rumsvarmt smör eller margarin över degen. Strö på lite kanel + socker + gärna också hackad mandel. Rulla ihop som en rulltårta och skär i bitar. Ställ varje bit med snittytan uppåt i pappersformar på plåtar. Täck med en handduk och låt brödet jäsa 20-30 minuter.

Värm ugnen under tiden till 250-260 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg efter jäsningen. Strö över pärlsocker och eventuellt hackad sötmandel. Grädda i 6-9 minuter. Låt bullarna svalna en stund (om du har tålamod!) under en handduk så bullarna blir saftiga.

För mer läckra bullbilder och recept så kika in hos Anne, Nässelblom & Choklad eller stora receptsamlingssiten Tasteline.



Smaklig fika!



Bilden är lånad från Arlas receptregister




2 kommentarer:

Nässelblom och choklad sa...

Vad gullig du är som hänvisar till mig! det slog mig sent igår att det var kanelbullens dag, men det ändå blev det inget inlägg om det. I stället blev det lingonpajer. Men det är ett bra tillfälle att påminna om bullar! Sarahs bilder är verkligen fina.

Åsa sa...

eva - Ja, jag har ju prövat dom själv och kan gå i god för dom ;) Ska försöka hinna med bullbak i helgen istället. Och testa lingonpajer :) Ha en trevlig helg!

Related Posts with Thumbnails