torsdag 27 december 2007

En lättare jullunch

Då jag aldrig varit förtjust i och ätit julskinka, eller skinka överhuvudtaget för den delen, är det inga svårigheter att som vegetarian vara utan den på julbordet. Jag har egentligen inte ätit mycket animaliskt från julbordet alls tidigare. Det enda i köttväg jag ätit under julen är de små prinskorvarna och för längesedan mammas hemmagjorda småköttbullar. Minns också att mamma lagade goda revbensspjäll som vi åt på juldagen. Sill, rulle, sylta och annan traditionell julbordsmat har aldrig tilltalat mig. Min julmat bestod till mesta delen av bröd, smör, ost, nötter, pepparkakor och godis. Det är ingen mat att rekommendera för den som vill hålla magen i schack och helst slippa diverse medicin för halsbränna och sur mage.


Som vegetarian kan det många gånger vara svårt att få i sig tillräckligt med bra mat under julen. Särskilt om man tvingas gå bort och vara hos släkten som mest anser vegetarisk mat enbart består av salladsblad och är mat för kaniner typ. Tur för mig då att jag är ensam och själv kan bestämma och laga min egen mat :) Det enda stående inslaget i min julmat är rödkålen. Inga krusiduller utan helt vanlig rödkål. Strimla den fint och fräs i lite smör. Tillsätt en strimlad gul lök och några syrliga skalade och klyftade äpplen, salt och lite sirap. Späd med lite ättika och vatten och låt koka under lock i ca en timma. Recept finns bland annat i Bonniers Nya Kokbok.


Servera den varma rödkålen till lätt förvällda sockerärtor, haricot verts eller annan grön ärta, och en sallad gjord på bladspenat, röda och gula cocktailtomater, filéade apelsinklyftor, mungbönor toppad med lite flingsalt, hallonvinäger och rostade hasselnötter. Är det jul så är det, så lyxa till den lätta lunchen med en bit plattebröd!Smaklig spis!

2 kommentarer:

Nässelblom & choklad sa...

Nej, som vegetarian är det lätt att avstå från mycket på det traditionella julbordet. Åt ett sådan i förskott tillsammans med delar av släkten som skulle vara bortresta. Det skulle bjudas på catering så jag kunde inte själv påverka urvalet. Inte min bästa matupplevelse direkt. Jag var snabbt hungrig igen! Lagar man själv maten kan man ju lägga till lite annat. Din julmeny låter god! Ha det bra!

Åsa sa...

Hoppas du hade någon frukt med dig i väskan :) Jag läste i tidningen om ett ställe som serverat ett helt vegetariskt julbord här i Göteborg. Tyvärr har jag själv inte varit där nu i jul men det fick bra betyg. Kanske fler vågar ta efter eller i alla fall servera lite fler alternativ på det trad julbordet.

Related Posts with Thumbnails