torsdag 6 december 2007

Het tomatröra med senapsfrön, avocado och cashewnötter

Nu har jag gjort det igen! Lagat mat utan att skriva ner vad jag har i och hur jag gör. Det blir lätt så när man lagar mat ofta. Jag blir sugen på någon rätt jag lagat tidigare och så höftar jag till det. Kanske glömmer jag någon ingrediens av ursprungsreceptet eller så lägger jag till en annan. För ungefär två år sedan var jag på besök i Stockholm hos en väninna som flyttat dit. En kväll lagade vi mat och satt länge vid bordet och bara hade trevligt. Det var väldigt enkel mat...och just nu kom jag på vad jag glömt! Spenaten! Tyvärr har jag förlagt receptet så det blir till att laga efter "huvudet". Och som jag just upptäckte då är huvudet inte alltid på skaft ;) Hahah, jag visste det var något "stort" jag missat sist. Hur som helst. Det funkade ju utan spenat också. Servera till kokt fullkornspasta. För mig räcker detta som ett mål mat men vill man kan man servera till ris och exempelvis lägga till en bit kokt fisk. Använder man fryst bladspenat finns någon sort som har små bollar eller knyten. Ska du använda bladspenat i detta rätt så lägg fram ett gäng sådana på en tallrik och låt tina en stund innan du börjar laga maten.


Het tomatröra med senapsfön, avocado och cashewnötter

2-3 port

1 tsk svarta och vita senapsfrön
en stor bit färsk ingefära, riven
fint hackad röd chili efter den styrka man tål (eller 1/2-1 tsk från burk)
1 gul lök, finhackad
3-4 tomater, hackade
1 avocado skuren i tärningar
olivolja
havssalt
cashewnötter
(bladspenat)

Hetta upp olja i kastrull eller stekpanna med lock. Häll i senapsfröna och vänta tills de börjar poppa. Du måste ha ett lock till hands! Lägg i den rivna ingefäran och den hackade löken och chilin. Låt puttra en stund, fortfarande under lock då det ff kan poppa och skvätta ut frön. Rör eventuellt lite och se till att inte bränna vid ingefäran. Häll i de hackade tomaterna - och bladspenaten - och låt puttra under lock på svag till medelvärme en stund tills det kokat ihop ordentligt. Blanda alldeles innan servering i en mogen avocado skuren i små tärningar och cashewnötter.


Smaklig spis!

4 kommentarer:

La petite Haydee sa...

Oj, det låter jättegott! Det där måste jag prova någon gång!
Trevlig helg på dig!

Åsa sa...

la petite haydee - Men hej på dig! Kul att du tittade hit på annan post än ordlös onsdag :) Glöm inte blanda i spenaten också!

Ha en superduper helg!

Kinna sa...

Vita senapsfrön vad är det? Jag trodde det bara fanns gula och bruna.

Åsa sa...

Kinna - jamen såklart! men i min absoluta värld är allt svart eller vitt ;-)

Related Posts with Thumbnails