torsdag 13 december 2007

Saffran och lussekatter

Inget är väl så förknippat med saffran som lussebaket här i Sverige. Men det går ju naturligtvis att använda saffran i matlagningen också. Och som om det inte var nog har saffran flera tusen år på nacken som terapeutisk medicin, som afrodisiaka, dock kan en dos på endast 10 g vara dödlig! Men att äta saffran regelbundet "ger glädjen tillbaka och eliminerar sorg som ger upphov till blockeringar"*. Behövs det någon annan förklaring till att äta mer saffran? :)


Det sägs att priset på saffran i år är ovanligt dyrt då skörden uppenbarligen är mindre än vanligt. Största odlingarna av saffran finns i Iran, norra Indien och även Spanien. Kanske inte helt oväntat att skörden till viss del är begränsad.
Det är blompistillerna, eller märkena som de också kallas, som är den åtråvärda delen av den lila krokusblomman. Det går åt över 100 000 blommor till endast 1 kg saffran. Och då är det väl inta att undra på det höga 0,5-gramspriset! Om man då tänker på att Sverige importerar ca 3 ton saffran/år och det produceras runt 300 ton årligen...det riktigt snurrar i huvudet när jag försöker föreställa mig hur många blommor och pistiller det går åt...


Här i Sverige använder vi vanligtvis saffran i julbaket. Jag kommer ihåg när jag var yngre och var av övertygelsen att jag inte tyckte om saffran. Jag hade egentligen inte smakat saffran och hemmavid bakades det aldrig lussekatter med saffran i. Konstigt nog tackade jag även alltid nej om jag så bjöds på en bulle med saffran i och sa att jag inte gillade saffran. Det var nog inte förrän i övre tonåren sådär som det slog mig att jag faktiskt inte visste hur saffran smakar. Så en dag för omkring 15 år sedan tackade jag ja till den stora solgula lussebulle jag bjöds på. Och döm om min förvåning när jag tyckte den var den godaste lussebullen jag någonsin ätit! Sedan dess skulle jag inte ens tänka tanken på att baka lussekatter utan saffran i.


Vad gäller saffrans/lussebullar finns det överflöd av recept att leta bland. Själv bakar jag efter Anna Bergenströms recept i Annas kakbok. Tänkte ge mig på att baka saffransskorpor också. Och saffranskola såklart. Återkommer om det blir några sådana.Trevlig Lucia!


* Citatet är hämtat ur Peter Torssell's bok Kinesisk kostlära (2000) Akupunkturakademin, under rubriken: Födoämnens effekt, Saffran

Bilden med saffran är hämtad från Wikipedia - Saffron


3 kommentarer:

Nässelblom & choklad sa...

Saffran smakar jättegott, lussebullar utan vore trist. Det blir så vackert med den gula färgen också! Ha en trevlig helg!

Åsa sa...

Tack detsamma - om än lite sent :/ redan måndag igen. Håller med om att färgen gör sitt också. Nästan som en naturlig karamellfärg ;)

Ha en trevlig vecka :)

Recept bakrecept sa...

Lussekatter som är så gott!
Fin blogg du har förresten, Kram!
Lussebullar lussekatter recept

Related Posts with Thumbnails