tisdag 24 november 2009

Glöggprovning i stora staden

Urgod mjuk pepparkaka med lingon som Husmoderns bakat samt små "inför-advent-och-jul-kakor" av Smaskens.nu, med mera smaskade vi i oss till glöggen.

Ibland har jag tur. Ända sedan jag började blogga för snart tre år sedan har det då och då dykt upp "matbloggsträffar" vilka alla (som jag vetat om iaf) varit utom mitt räckhåll. Så snacka om tur när jag förra veckan befann mig i stora staden och en glöggprovning dök upp - mitt framför näsan på mig! Jorå, jag hade kånkat och burit på alla mina Taekwon-Do grejer (Dobok, handskar, lindor, tandskydd osv) och var helt inställd på att gästträna på en stockholmsklubb när jag ändå hade vägarna förbi om man säger så. Men ack, precis på samma tid bjöd Husmoderns in till glöggprovning och dessutom med sponsrad glögg!
Oj oj, jag väntade in i det längsta med att bestämma mig. Det kan förstås verka som ett enkelt val för er, men jag missade alla veckans tkd-pass pga den lilla Stockholmsvisiten jag gjorde. Jag kämpar verkligen för att någon gång börja gå ner alla de nära 10 kg som jag lagt på mig sen jag kom hem från USA. Såklart är ju en glöggprovning inte ett bra alternativ ur den synvinkeln men jag var bara tvungen att ta chansen och träffa andra matbloggare "live" för en gång skull :-)


Så hemma hos Husmoderns träffades bloggarna bakom Fröken Dills kök, Smaskens.nu, Patrik och Längst in i skafferiet och Kinnas blogg - mormors mat, som var riktigt snabb ut med inlägg om glöggprovningen, en kulen novemberkväll. Tack alla för en mycket trevlig kväll!
... och glöggen hette Blossa. Vit- och rödvinsglögg, starkvinsglögg och glögg med rom och congac och så förstås årets smak - Blossa 09 Clementin. Det är tydligen sex år sedan Blossa började göra årgångsglögg och jag ska villigt erkänna att jag inte smakat någon av de tidigare. En katt bland hermelinerna var Smålandsglöggen med smak av lingon vilken faktiskt var min favorit. Dessutom blev jag förvånad över att jag, som inte brukar vara speciellt förtjust i vit glögg måste nog säga att både årets smak och den vita med rom i också föll mig mycket i smaken.Ytterligare en katt, eller kanske snarare en skunk, bland hermelinerna, var min egen Dunderglögg. Dock inte utseendemässigt vad gäller färg och form på flaskor. Trots Blossas snygga flaskor och tryck, särskilt de smala och faktiskt årets smak, tycker jag min lilla flaska var en riktig skönhet den med ;-) Men urk! Fy! Den smakade inte alls som jag väntat mig. Jag har gjort den många gånger, sparat en del till året efter osv och den har alltid varit superdupergod! Den smakar såklart annorlunda än vinglöggarna eftersom den är gjord på svagdricka men det har aldrig varit ett hinder utan snarare tvärtom. Hög alkoholhalt har det också varit. Den vi smakade nu var 2 år gammal. Kanske var det åldern, skumpandet i väskan hit och dit eller det faktum att någon kokade upp den, men urk, nä den hade absolut sett sina bästa dagar.

Därför vill jag lyfta ett varningens finger till alla er som av någon underlig anledning har sparat en flaska ni fått av mig genom åren att kasta den. Jag känner också att det är min plikt att skriva till G-P (där receptet återkommer varje höst) och rekommendera andra glöggmakare att dricka den samma år - för säkerhetsskull. Jag har själv nämligen fått tips därigenom att spara glöggen både ett och flera år. I år hittade jag t ex på nätet ett svar på frågan om den blir bättre eller sämre efter lagring:
"Jag tycker att glöggen blir bättre efter ett år och kanske ännu godare efter två. Men sen börjar den osvikigt oxidera. Den blir platt, trött, tappar fräschör. Å andra sidan har jag kolleger som sparat årgångsglögg från tidigt 2000-tal och hävdar att den är godare än nånsin. Både alkoholen och sockret fungerar som konserveringsmedel."
Den är annars en mycket smakrik och fyllig glögg och inte alls så sötsaftig som de flesta andra glöggar är. Jag gillar ju inte ens vanlig saft och än mindre varm saft. Redan i oktober bör den sättas - om man vill ha den klar till advent - men du hinner nog nu också att få den klar till jul. För övrigt väntar jag nu bara på receptet på den dundergoda mjuka kaka Husmoderns hade bakat :-)


Önskar er alla en trevlig glögghöst!

2 kommentarer:

görel sa...

Men det var väl ett klokt val tycker jag, sådana tillfällen växer ju inte på träd, klart du skulle passa på! Både tae-kwon-don och kilona finns ju kvar.

Vad roligt det verkar ha varit, men det var ju synd på din glögg!

Åsa sa...

Görel - heheh, jodå, men det är inte alltid jag släpar med mig utrustningen (eller hinner för den delen) träna i Sthockholm heller. Och kilona de verkar sitta som gjutet nu ;-)

Fö vet jag ju vad för glögg jag kan köpa nu så jag slipper bli besviken när jag korkar upp :-)

Related Posts with Thumbnails