lördag 7 november 2009

Suralvar och rågsurdegsbaguette


För er passionerade surdegsälskare och surdegsbakare är detta lilla fina surdegsbageri säkert ingen nyhet. Själv fick jag först kännedom om bageriet när jag för inte så länge sedan läste en stor artikel i GP om två tjejer som jagar det perfekta surdegsbrödet. Kanske beror det på att jag inte ens befann mig i Sverige då Fanny och Martina slog upp porten till surdegsbageriet Alvar & Ivar på Kastellgatan 11 i Linnéstaden, Göteborg, som jag inte känt till det tidigare. Faktum är att bageriet öppnade redan den 10 januari i år.

Härom dagen då jag var på jakt efter en cykel (ja, jag hade äntligen hittat en ny ögonsten i somras som jag fick behålla endast 2 månader innan någon idiot inte kunde skilja på sitt och mitt!!! ) och skulle gena mellan husen liksom sprang jag på bageriet. Jag hade helt misstolkat adressen i GP-artikeln och fått för mig att bageriet fanns i en annan del av stan och blev således alldeles överrumplad när jag hastade förbi. Tog ett bar rejäla kliv tillbaka. Funderade för någon sekund - inte kunde jag väl bara låta bageriet passera som i revy...?


Bytet blev en liten baguette på rågsurdeg (mycket gott till den nyss förvärvade Crottin de Chavignol från Linnégatans Ostaffär) och en mer kompakt och kraftig liten limpa vid namn "Suralvar". En osötad limpa, fullproppad med solrosfrön och annat gott och helt täckt av sesamfrön. Mums!!
Brödet från Alvar & Ivar är KRAV-märkta. Enligt deras blogg är deras suredegsbageri det andra bageriet i Göteborg som säljer KRAV-märkt bröd över disk. Det första är Cum Pane på Mariagatan 17-15 i Majorna, Göteborg.

Tyvärr hade jag ingen kamera med ut på min cykeljakt men kolla in deras trevliga blogg och se bilder på butiken, bröden, mjölet med mera.
Hett tips från Alvar & Ivar är att förvara brödet i en kökshandduk! Det är för att brödet ska behålla skorpan som annars blir mjuk om man istället förvarar brödet i en plastpåse.

6 kommentarer:

Översättarhelena sa...

Har inte testat Alvar & Ivar än, men har svårt att tänka mig att de når upp till samma nivå som Boulangerie Ducoin på Koopmansgatan! (De slår till exempel Cum Pane med hästlängder, rent smakmässigt alltså - däremot är Ducoin tyvärr inte ekologiskt.)

Åsa sa...

översättarhelena - meh, bor du här? :-) Trevligt! Har fått för mig du bor på annan ort i landet.

Jag har ju lyckan att bo mer eller mindre granne med Ducoin :D Jag var bara tvungen att pröva Alvar & Ivar när jag ändå hade vägarna förbi. Cum Pane's bröd har jag faktiskt aldrig smakat.
Tycker smaken på rågsurdegsbaguetten var godare än Ducoin's men den var alldeles för kompakt. Ducoin gör mycket fluffigare och ligger fortfarande som #1 på min bagerilista :-)

Översättarhelena sa...

Jag bor på Lotsgatan :)

Åsa sa...

översättarhelena - men dra på trissor! Därifrån är det inte långt till Kaptensgatan :-) så vi är praktiskt taget grannar!

Översättarhelena sa...

Ja, vad lustigt! Då kanske du också är stamkund på Bangatans livs? (Eller India Point, som det heter nuförtiden.) Och tycker du inte i så fall att det har blivit väldigt mycket sämre nu i höst?

Nässelblom och choklad sa...

Vilket gott bröd du har handlat. Det har börjat komma fler och fler intressanta bagerier nu - tyvärr ofta väldigt dyrt. Naturligtvis kostar kvalitet, men det är inget man handlar varje dag. Å andra sidan är riktigt dåligt bröd i matvaruaffären dyrt i förhållande till innehållet. Den här baguetten ser i alla fall ut att vara riktigt smarrig. Ha en bra vecka!

Related Posts with Thumbnails