tisdag 6 april 2010

SpenatsoppaNy veckan och det är redan tisdag. Borde väl bara bra för alla måndagshatare. Inte är det heller torsdag men det får bli en soppa i alla fall. Lagade spenatsoppa på ett för mig nytt sätt igår och blev så glad att den smakade så gott. Vad var annorlunda då? Hrm kan ha varit smöret, löken, mjölken och grädden?
Säkert inget nytt för er, men för mig som sällan steker i smör utan nästan uteslutande använder olivolja och havre- och/eller sojagrädde slog på stort när jag redde soppan med mjölk och rörde i en skvätt grädde på slutet. Det blev två portioner men tror säkert jag kunde skedat i mig alltihopa på en gång! Nu ligger det trots allt en portion i kylen och väntar på att bli lunchmat.Spenatsoppa
2 port

250 g fryst, hackad spenat
1/2 gul lök, mycket finhackad
1-2 msk smör
1 dl mjölk
1 msk Maizena (höftade lite och det kan nog t o m varit 1 1/2 msk)
5 dl vatten
1 portionsförpackning "Fond du chef" Vegetable (jaja, jag var bara tvungen att testa ny (?) produkt)
3/4 grädde
salt
svartpeppar
1 1/2-2 tsk körvel, torkad


Ta fram och låt spenaten tina en liten stund. Bryn den finfinhackade löken i smöret. Se till att inte bränna vid. I med spenaten, vattnet och fonden (buljong går också bra). Låt koka upp och se till att spenaten är helt tinad.
Skaka ihop mjölken och maizenamjölet. Ja, jag rör inte ut i mjölet i mjölken med sked, gaffel eller liten visp för jag använder en sån underbar liten anordning i plast. "Skakburken" - en burk med lock till som är som en citronpress. En redningsburk? Hahah, hittade en tråd på ett Retroforum där någon undrade var man kan hitta en sådan burk. De hade heller ingen aning om vad den kallas. Jag är ändå övertygad om att ni alla har en där hemma i skåpen!
Ok. Tillbaka till soppan. I med redningen. Krydda. Låt puttra en stund och rör sedan i grädden. Smaka av och tillsätt kryddor om det behövs.
Klart! Servera till knäckebröd med en skiva god lagrad Herrgårdsost.


Smaklig spis!

Förresten, jag kom på det - redningsbägare! Min är gjord av Hammarplast.

4 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Spenatsoppa är toppen och snart kan man börja göra nässelsoppa också! Själv gillar jag inte mjölkredda varianter. Smaken blir nog egentligen godare med mjölk och grädde, men jag tycker inte om den ljusgröna färgen. Päminner om skolmaten...
Hälsar lite kinkig fröken Dill

Nässelblom och choklad sa...

Jag brukar av någon anledning aldrig göra spenatsoppa (kanske ingen annan i familjen vill ha det) men det låter riktigt gott. Även jag använder mest olivolja och sällan mjölk men till vissa råvaror ger smöret och lite grädde onekligen en rundare smak. Härligt att ha en portion kvar till morgondagen!

Annika sa...

Spenatsoppa är något av det godaste jag vet! Jag prövade att reda soppan med mixade cannelinibönor, för någo ånad sedan. Hade visserligen i en skvätt vispgrädde också, men det kan man ju avstå ifrån. Matigt resultat!

Åsa sa...

Fröken Dill - nä, jag har ju aldrig varken mjölk eller grädde i soppor. Bara grönsaker, potatis och buljong typ. Om jag mixar den har jag hällt i lite havregrädde eller tar en klicka turkisk yoghurt i morots- och potatissoppan.

Nässelblom och choklad - Jag har bara använt hackad spenat, vatten, buljong och kryddor tidigare. Den blir liksom aldrig så god som mammas ;-) och nu med lök i också tror jag lyfte den till nya höjder.

Annika - Har stora vita bönor hemma - kanske går att byta ut mot cannellinibönor. Det är ju toppen att få till proteinet också :-)

Related Posts with Thumbnails