söndag 11 april 2010

Mat och mänskliga rättigheter

Kanske är steget långt mellan mat och internationell ekonomisk politik. Mellan mat och mänskliga rättigheter. Eller så är det inte det. Det kanske i själva verket är det allra kortaste steget. Mat är väl det allra mest vardagliga och enkla steget du har mellan dig själv och alla andra ute i världen. Jag förstår om det kanske inte är det första ni tänker på när ni går in genom dörrarna i dagligvarubutikerna. Särskilt inte de med extremt låga priser.

Ekonomi och mat hör i alla högsta grad ihop, men kanske tänker vi inte alltid riktigt på samma sätt där. Jag har aldrig varit någon bra reashoppare och går sällan igång på röda lappar. Dessvärre har jag en ekonomi som kanske kräver att jag borde ägna mig åt extrapriser, kupongklippande (för det vet vi ju alla att det bara leder till merköp! Hur många har ni inte köpt något enbart för att det fanns en kupong? Något ni inte ens skulle handlat alls annars?) och lågprisjagande men det går bara inte. Jag har någon slags tvärtemotmekanism i mig. Kanske är det bara så att jag helt enkelt inte vågar göra "fel", och är på tok för hårt präglad av min uppväxt, för då kommer någon och skäller på mig, slår mig och säger att det är "d i t t fel" att det ser ut som det gör i världen!

Jag kan omöjligt ensam rädda världens från allt dess lidanden. Så mycket förstånd har jag. Men jag kan i alla fall försöka dra mitt strå till stacken. Jag kan bidra med det jag kan och samtidigt se till att inte fortsätta att upprätthålla de strukturer i samhället, i världen, som hela tiden jobbar för att det ska vara ojämnt, orättvist och att det ska finnas ett "vi" och ett "dom" i världen. Strukturer som ser till att det alltid finns människor som utnyttjas och och på något sätt konsumeras så att andra människor kan leva riktigt gott och i ett överflöd av allting.


Compare Stuff kan man få fram roliga grafer utifrån analyser på ord som du själv väljer att fylla i. Du kan välja tidsperiod också och ändra hej vilt. Jag hittade sidan för ett par år sedan genom K som själv valt att döpa sin blogg till just den perfekta kombinationen Mat och politik. Här följer ett par exempel på hur mat och mänskliga rättigheter kan se ut i tre olika tidsperspektiv.

Först en bild av mat och mänskliga rättigheter genom åren (från 2004 fram till idag, 2010)


Så här ser det ut under de senaste sex månaderna...


...och så här verkar korrelationen mellan mat och mänskliga rättigheter tett sig den senaste veckan:


Mat har med åren alltså blivit ett allt mer hett ämne - och det märker vi ju inte minst här bland matbloggarna såklart. Det står värre till med mänskliga rättigheter. De senaste sex månaderna verkar å andra sidan alldeles ypperligt gynnsamma för det faktum att mat och mänskliga rättigheter absolut går hand i hand. Min personliga tolkning för den senaste veckan är dock att helgen närmat sig och då börjar folk på allvar fundera vad de ska ha för mat. Kanske är det fest, kalas eller något alldeles särskilt man vill sätta fingrarna i som det under veckan finns för lite tid för. Ja, vem vet. Graferna ovan säger egentligen ingenting om några orsakssamband utan baserar sig helt enkelt på vad vi skriver i våra bloggar och övriga nätbaserade textkällor.


Säkert är det fler som känner till och har uppmärksammat förhållandet mellan våra billiga kläder och alla sweatshops. Vi känner till att det på många sweatshops i Asien förkommer barnarbete. Att det är orimliga arbetstider. Att det är förbjudet att gå med i fackföreningar. Exemplen är många. För er som inte redan vet kan ni läsa mer om detta här och här och här och här och inte minst här på SwedWatch som arbetar fram rapporter som vi på ett eller annat sätt kan ta del av genom debattartiklar, tv-program och så vidare.

Sveriges Radio P1 har sedan en tid tillbaka sänt en serie program om mat. Den billiga maten. Vi köper mat som aldrig förr, mat som också blir billigare och billigare. Matens pris* går att ladda ner eller lyssna på igen. Har ni inte tid att lyssna så kika in en stund på deras hemsida där det finns information, filmklipp och länkar av olika slag till de 5 avsnitten i serien.

Tidigare har jag själv skrivit om t ex filmen Food Inc. som är ett ypperligt exempel på det Matens pris tar upp i sina program. Andra exempel är om Chokladens mörka sida, Bananer, Bananas!*, bananer, kaffe och rättvisemärkt och till sist ett längre inlägg om bananer (som då handlade det om Chiquita istället för Dole som nu blivit ett med svenska folket efter Fredrik Gerttens Bananas!*)
Det finns ingen ände på texter, rapporter, debattinlägg, artiklar, filmer osv som finns i ämnet. Det är bara att ta för sig! För mig är det därför en gåta varför vi i rika Sverige inte lägger mer tid, engagemang och pengar på vår mat. Mat som vi alla behöver för att överleva, vilket fö är en mänsklig rättighet, oavsett var på jorden vi bor. Ekvationen går inte ihop för mig att så många väljer att blunda och strunta i något som faktiskt inte kräver sådär vansinnigt mycket kraft till att förändra.

Så, alla ni som inte redan bidrar, börja idag! Förändra din inköpslista, din butik, ditt val av varor, tillverkare och ursprung. Se en film. Läs en rapport. Ta till dig ett litet hörn av världens smutsiga matindustri.

Alla bäckar små leder som bekant till en hel å!*Edit: Matens pris finns nu även som bok - Matens pris: boken som matindustrin inte vill att du ska läsa.

2 kommentarer:

Annika sa...

Verkligen ett bra inlägg! Jag är själv intenågon konsekvent "god konsument", men jag har vissa saker jag inte ruckar på. Det gäller kaffe, choklad (dock inte lördagsgodis/plockgodis till barnen, ska erkännas) och bananer. Där är det Rättvisemärkt som gäller. Faktum är att om jag ska välja mellan Rättvisemärkt och KRAV, så är det det förstnämnda som gäller.
Hinner inte skriva mer just nu, men måste in på den där sidan du länkar till...med "uträkningsmöjligheterna"...

Åsa sa...

Annika - Tack! Nä, vem klarar egentligen att konsekvent vara "god" och "rätt" osv. Det är nästan omöjligt i den del av världen vi lever i, som i stort sett har det som vi har det tack vare att andra nästan inte har någonting alls.
Då tycker jag maten är en förhållandevis enkel sak att utnyttja till att försöka förändra.

Och ja, visst är det en kul sida :-) Där är lätt att fastna och skriva in de mest tokiga orden bara för skoj skull :D

Related Posts with Thumbnails