söndag 11 juli 2010

Food Props - rekvisita till matfotograferande

solen - bästa rekvisitan


När jag startade bloggen för drygt 3 år sedan hade jag ingen digitalkamera. Det löste sig ganska snart och jag började fotografera min egen mat istället för att låna bilder från nätet.
Trots att jag har lärt mig vansinnigt många saker sedan jag började blogga har jag bara inte lärt mig kameran ordentligt. Jag har varken haft tillräckligt med tid, lust och inspiration att verkligen sätta mig in i fotograferandet och lära mig både kameran och fotokonstens alla tekniker.

En som till skillnad från mig har gjort det sedan hon började blogga är Ilva, kvinnan bakom Lucullian Delights - an Italian Experience. Jorå, hon har gått och blivit en rackare till fotograf under åren. När jag först upptäckte hennes dåvarande svenska blogg, Aglio e olio (tror denna post var träffen när jag googlade på valnötskaka), fastnade jag där främst för bilderna. Såklart postar hon smarriga recept till höger och vänster; lätta rätter, kakor, soppor och allt möjligt gott, men alltså bilderna. Så många gånger jag bara velat krypa in i skärmen och liksom teleportera mig till just den bilden, platsen, stämningen eller vad det nu har varit.


I maj månad tidigare i år började hon göra inlägg om hennes rekvisita - Food Props on Sunday. Hela 1, 2, 3, 4, 5... 11 stycken poster har det blivit! Alla länkar finns samlade här.
Ja se det räcker inte att laga god mat utan den måste ju presenteras och fotograferas på ett riktigt smakfullt och tilltalande sätt. Jag tyckte jag hade lång tid på mig men upptäckte idag att deadline redan var förbi. Ilva utmanade oss andra bloggare att göra egna inlägg om matfotorekvisita. Här har hon samlat upp alla och presenterar dem i dagens inlägg.


För egen del hade jag väl intentionen när jag började men har med åren insett jag att jag inte har tid och ork att utveckla den sidan av mig och min blogg. Efter att jag under ett par timmar idag, eller snarare hela dagen vill säga, har gått igenom gamla bildmappar inser jag att min allra bästa rekvisita faktiskt är solen. Jag använder ibland lite presentpapper, servetter och mina vanliga kökshanddukar. Men mest är det mina vanliga kastruller, stekpannor, mattallrikar, skålar och bestick och de köksredskap jag använder mest varje dag. Fort ska det gärna gå också då jag gärna äter maten varm ;-) Jag har alltså varken plats eller tid att bygga upp något särskilt stilleben för matfotograferandet. En ofta förekommande färgkombination är visst rött och grönt. Tomater, nektariner, vattenmelon, granatäpple med mera och gröna bönor, ärtor, bladspenat och zucchini. Det kanske inte är så konstigt att de blir de bästa bilderna då en orangebeige curry inte gör sig så smakfull på bild eller en rostad äggplanta.


Ljuset är ju som bekant en viktig ingrediens för fotografering och eftersom jag, som jag skrev, inte lärt mig fotokonstens alla regler hjälper solen onekligen till att få bättre resultat. Utan den blir bilderna lätt platta och livlösa och jag får inte alls till det som jag föreställer mig det i huvudet. Bläddra gärna här genom The Sun as My Food Prop ett litet urval av det något bättre bilder jag tagit som alla har solskenet som sin gemensamma nämnare.


Temat för bästa matfoton är färger i rött och grönt

5 kommentarer:

Ilva sa...

Gulliga du! Jättefina bilder och fintinlägg, vill du att jag lägger till det till roundupen?

Åsa sa...

Ilva - Det får du om du vill men jag har ju inte skrivit på engelska och inte blev det någon till rekvisita heller :/ Haha, inte mkt till presentation av "food props". Det är ju förfärligt bara så många tusentals odöpta och osorterade bilder jag har lite här och där i datorn... Försöker fortfarande hitta ett bra kategoriseringssystem :/

em sa...

Åsa,
Jag tänker ungefär som du, har massor med goda intentioner - men när det kommer till kritan är jag inte villig att offra hur mycket tid som helst på fotograferandet. Och den saken är klar, man ska inte fotografera när man är hungrig!
Matfotografering är en konst, som inte ens kokboksfotografer behärskar - jag retar mig alltid på ostrukna textilier i kokböcker. Och på maner, när alla bilderna påminner om varandra.
Margaretha
som tycker att du har visat många fina matbilder under den tid jag läst din blogg

Åsa sa...

Margaretha - Hahah, jag fotar mer eller mindre ALLTID när jag är hungrig! Jag har varken tid eller råd att laga extra mat utöver den jag äter. Kruxet är ju också det att det inte blir så bra heller att fota kall mat så att äta först och sen göra ngt av resten om jag lagat går bort.
Phew, tur att man inte är någon kock eller professionell bloggare på något sätt, då ökar såklart kraven på kvaliteten väldigt mycket.
Tror nog jag "manerar" flera gånger utan att veta att det finns ett namn just för det. Kan inte redigera bilderna så jag har bara de jag tar. Oftast ser de nästan likadana ut och jag kan inte bestämma mig för vilken som är minst dålig så då blir det flera nästan likadana.
Men - bloggandet har givit mig så mycket gott som kontakter, kommentarer och utbyte med allehanda människor, som dig själv t ex, som jag aldrig skulle fått om inte jag bloggade! :D

em sa...

Åsa,
Vi glada amatörer får väl nöja oss med att fotografera när vi är hungriga - och inse att det blir mer dokumentation än konst på högsta nivå.
Och jag är som du - jag tycker nog att utbytet av tankar och idéer men nya vänner är vitsen med bloggeriet. Jag är alldeles för spretig, för att kunna hålla en linje i bloggandet - jag vill kunna vimsa fram och tillbaka mellan olika temata och infall.
Margaretha

Related Posts with Thumbnails