torsdag 15 juli 2010

Värme, törst och vattenflaskor


Såhär i dessa varma och kvalmiga tider förmodar jag att det går åt en hel del vatten för de flesta av oss. Redan för flera år sedan skrev jag ett inlägg om vår konsumtion av vatten på flaskor och uppmanade även er att sluta köpa flaskvatten. Detta är en post jag påbörjade redan ett par månader efter det inlägget, närmare bestämt 2007-09-14. Så nu, bättre sent än aldrig heter det väl, snart tre år senare tar jag upp tråden som så många gånger förr och slutför en av alla drafts i bloggen.
Tänkte alltså att jag skulle klargöra lite om detta med vår dricksvattenkonsumtion och varför jag tycker det är lite upprörande och uppmanar er alla att hellre välja vanligt kranvatten. Om inte ni bryr er om vad jag säger så släng i alla fall ett öga här hos Svenskt Vatten och se vad de har att säga om vårt kranvatten.

Bara under året (skrivet 2007), ja nästan bara under sommaren har det blivit i var mans mun att prata om klimatet, att vara klimatsmart och så vidare. Detta med vatten är inget nytt för mig och största anledningen till min uppmaning att sluta köpa vatten på flaska har i första hand inget med klimatet att göra utan snarare för den saken att vi faktiskt har alldeles utmärkt tjänligt vatten i våra kranar. Inte kostar oss vattnet mycket heller. Det varierar dock lite mellan kommunerna men i snitt kostar vatten 15 kronor per kubikmeter* En halvliter buteljerat vatten i butiken kostar omkring 16 kronor. Det innebär att flaskvattnet är mer än 2000 gånger dyrare. Och för alla oss som bor i hyreslägenheter ingår vattnet i hyran så det är lite svårare att se både pris och förbrukning. Lite orättvist kan tyckas då en hyresgäst i princip kan hushålla med vattnet riktigt ordentligt och en annan mer eller mindre låta vattenkranarna stå på hela dagarna utan att det märks i plånboken.

Bristen på rent vatten och fungerande sanitet dödar oss människor. Bara i Europa saknar ... miljoner rent dricksvatten och 120 miljoner saknar sanitära faciliteter. Enligt WHO är står vattenburna sjukdomar som leder till döden för 6 % av jordens hela "sjukdomsbörda". Nära två miljoner människor dör varje år av diarré eller diarrérelaterade sjukdomar. Av dessa är ca 90% barn under fem år. Drygt en miljon människor, vilket även här utgörs till ca 90 % av barn under fem år, dör varje år av malaria. Allt orsakat av bristen på rent vatten. Om man nu dessutom lägger på det här med att vara klimatsmart måste jag säga att jag tycker det är mer eller mindre korkat att köpa kranvatten tappat på flaska. Den beskärda del av vattenflaskor borde åtminstone gå till de som är i desperat behov av rent vatten!

MDG #7
Halve, by 2015, the proportion of people without sustainable access to
safe drinking-water and basic sanitation.


Vatten är nyckeln till att bekämpa svält, sjukdomar, miljöförstöring, analfabetism, jämställdhet och fattigdom. Enligt FN:s Millenniemål (på engelska UN MDG) ska bland annat världens andel extrema fattigdom och hunger halveras, dödligheten av barn under fem år ska minskas med 2/3 och halvera andelen människor som lever utan hållbar tillgång till rent vatten och sanitet. Under FN:s toppmöte i september 2000 antog de 189 samlade stats- och regeringschefer Millenniedeklarationen. Målet ska vara nått 2015.


Då kan man ju inget annat än ta sig för pannan när man läser det här! Finvatten i champanjekostym...
Länkar till mer info om vattensituationen i världen.*Pris på vatten enligt artikeln skriven 2005. Idag har vattenkostnaden per kubikmeter stigit med ett par kronor. Dock varierar det lite beroende på i vilken kommun man bor i. Billigast är det i storstäderna och kommuner med över 100 000 invånare.

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails