onsdag 11 maj 2011

Havreyoghurt till frukost - not!


Som ni alla känner till är jag en vegetarian som för det mesta äter veganmat. Nu för tiden äter jag dock ägg, getost och har gärna vanlig komjölk i kaffet. Under flera år var det helt mjölkfritt i mitt kök och vad gäller ägg är jag en periodare. Nu har jag dock haft en ovanligt lång period av äggätande men man vet aldrig. Plötsligt en dag händer det. Då kommer jag bli äcklad av ägg igen och låter bli så länge jag känner för det.

Under många år bytte jag alltså ut den vanliga mjölken mot sojamjölk. En favorit var Provamel Extra +, en vitaminberikade naturella sojamjölk, sötad med cikoria. Efter några år tillsattes även vaniljarom och den naturella mjölken blev i mitt tycke inte längre naturell. Provamel Calcium finns dock kvar utan vanilj. Provamel's produkter är också helt ekologiska. Alpro soya's naturella sojamjölk innehåller också vanilj (men anger bara arom i innehållsdeklarationen) vilket gjorde att jag så småningom gick tillbaka till vanlig mjölk. Det gäller dock bara för en slatt i det annars så svarta kaffet jag pimplar i mig.
Både Provamel och Alpro soya (som båda för övrigt tillhör det belgiska företaget The Alpro company) har såklart helt osötade alternativ av den naturella sojamjölken men det finns gränser för vad saker får smaka och inte smaka. Rismjölk och havremjölk funkar inte i kaffet och i något större behov av mjölk är jag inte.

Svårare var det då att hitta tjockare och krämigare mjölkfria alternativ som mer påminde om fil och inte minst yoghurt, vilket jag är en bra mycket större konsument av än mjölk, som jag under många många år i stort sett ätit dagligen till frukost. Så kom äntligen Alpro soya sojayoghurt. Den har förändrats med åren och jag ska villigt erkänna att jag gillade den bättre förut. Nu tycker jag den bara blir sötare och sötare och nästintill kvalmig. Och så är den lösare och slabbigare vilket de själva påstår är "ny och krämigare" än tidigare. Havreyoghurten Yosa har jag också ätit en hel del. Men den har en underlig konsistens som jag inte riktigt kan förlika mig med. Det lutar mer åt det geléiga hållet än Alpro soya's sojayoghurt. Inte tung och klibbig på något sätt men ändå lite stabbig. Smaken å andra sidan är något friskare och inte lika kvalmig som Alpro soya's naturella sojayoghurt.
Så, det är inte alltid helt lätt att välja. Alldeles nyligen smakade jag på Oatly's havreyoghurt Havregurt naturell som de döpt produkten till. Kanske var bra det då det inte finns någon som helst tillstymmelse till varken yoghurt eller fil. Påminner mest om en riktigt fet och tjock mjölk. Eller nä, äcklig tunn lättfil kanske. Vattnig och blaskig så det står härliga till. Smaken ska vi inte gå in närmare på. Behöver jag säga att den smakar vanilj?


***

4 kommentarer:

em sa...

Jag provade havreyoghurt en gång, men minns inte märket, och jag som aldrig slänger mat, hällde ut mer än halva paketet! Jag kunde bara inte pina det i mig. Tänkte först helt ambitiöst att jag skulle baka på det - men jag iddes inte.

Nässelblom och choklad sa...

Nej, alternativa yoghurtprodukter verkar vara svåra att få till. Jag har inte hittat någon som jag tycker smakar bra.

Åsa sa...

Oups! en ny kommentar från Nässelblom & choklad ploppade in mitt i arbetet med att återställa de kommentarer som försvunnit förra veckan då Blogger strulade till det.
Först från em:

Jag provade havreyoghurt en gång, men minns inte märket, och jag som aldrig slänger mat, hällde ut mer än halva paketet! Jag kunde bara inte pina det i mig. Tänkte först helt ambitiöst att jag skulle baka på det - men jag iddes inte.

***

Margaretha - nä, usch och fy. Inte fel att testa så klart men nä, min åkte faktiskt ut i vasken den med. Smakade till och med två gånger men nä. Då vet jag det i alla fall. Det finnas gränser för vad jag stoppar i mig.

Nässelblom och choklad - Jag äter ju alpros sojayoghurt men tror jag vant mig vid den. Åt redan då jag fortfarande ganska flitigt använde sojamjölk. Den är också ganska söt och saknar det syrliga som annars finns i filmjölk/kefir/yoghurt. Tror inte jag gillat den om det var första gången idag.

Ibland festar jag till med t ex turkisk yoghurt i soppan, till dippen/dressing eller helt enkelt till en god frukost med färsk frukt och bär och en klick tjock naturell yoghurt.

Pia K sa...

instämmer, varken soyghurt eller havregurt har tilltalat mig. trist bismak och så fick jag ont i magen (som av för mkt filmjölk). dock tyckte jag karlshamns blåbärsvariant var god i smaken. förmodligen för att den smakade söt blåbär som tog över den läbbiga bismaken. men njae, det känns krystat på ngt vis... tyvärr.

Related Posts with Thumbnails