söndag 6 november 2011

Svartkål och sötpotatis
Förra lördagen var sista gången Bondens egen marknad i Haga hade öppet för denna säsongen. Det firade jag med rena rama kålfesten. Grönkål, lila kål och en knippe svartkål fick följa med hem. I sanningens namn var det första gången jag tog mig an svartkålen. Det krävde en del bläddrande i kokböckerna där, trots att de till stor del handlar om vegetarisk mat, svartkålen lyste med sin frånvaro. Så efter en stunds surfande bland matbloggar blev det inte mer avancerat än att jag fräste svartkålen i olja och två fint skivade vitlöksklyftor, flingsalt och svartpeppar. Under tiden rostade jag två sötpotatisar i ugnen.


Fler tips på vad man kan göra med svartkål finns här hos Heidi (101 Cookbooks) för att inte tala om alla fina bildersvartkålen som Ilva (Lucullian Delights - An Italian Experience) tagit, vilka naturligtvis följs av goda recept.


Svartkål och sötpotatis
1 port

140 g svartkål
2 små sötpotatisar
2 vitlöksklyftor
olivolja
flingsalt
svartpeppar
timjan
ev belugalinser

Tvätta sötpotatisen noga och skär bort eventuellt bort något du inte känner för att äta upp. Klyfta den och lägg i ugnsfast form. Ringla över ganska rikligt med olivolja, salta och strö över torkad timjan. Rosta i ugnen på 180-200 grader i ca 30-40 minuter.

Hetta upp olivolja i stekpannan och fräs den tunt skivade vitlöken gyllene och lägg i den tvättade och skivade svartkålen och låt fräsa på medelvärme. Den lite tjockare delen på stjälken skar jag i ganska små bitar med resten i ganska oregelbundna, inte allt för små bitar. Ös på med lite vatten i stekpannan så det inte blir för torrt och så kan kålen nästan som lite kokhjälp av vattnet och ångan. Har du så lägg på ett lock och låt puttra och fräsa till kålen är lite mjukare.
Av någon anledning jag inte riktigt vet än tycker jag det hela luktade svamp. Ja, som om att jag stekte svamp och inte svartkål.

Trots att jag nu var lite beredd på att det också skulle smaka svamp så gjorde det inte det. Jag gillade svartkålen och att den hade lite tuggmotstånd. Sötpotatisen har däremot en förmåga att bli mycket mjukare än vanlig potatis och mosar sig lätt. Att jag blandat ner lite belugalinser jag hade kvar sedan tidigare i kålen gjorde att det blev mer av en hel rätt med alla näringsämnen man kan tänkas behöva.Smaklig spis!


***

6 kommentarer:

Ann-Louise sa...

Oooo... det här är verkligen mat i min smak. Mycket tråkigt att bondens marknad är slut för den här säsongen men jag kan trösta mig med att jag åtminstone kan hitta färsk grönkål hos "Fram" på Nordenskiöldsgatan. :)

Åsa sa...

Ann-Louise - Ja, det är ju tack vare dig som jag helt gått ner mig i sötpotstisen ;) Läste nu ikväll på din blogg o såg om Fram. Det kommer puttra grönkål i vart och ett kök hela hösten!

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Svartkål har jag velat testa hur länge som helst, låter så sjukt spännande! Jag letar och letar, om det dyker upp på bloggen snart är det din förtjänst ;) Och sötpotatis är en riktig favorit hos mig så detta tilltalar verkligen <3

Kim sa...

Belugalinser! Sötpotatis! Svartkål? Har aldrig käkat, knappt sett ens... spännande.

Nässelblom och choklad sa...

Riktigt goda ingredienser..mumsmums. Vilket trevligt bloggäng ni verkar ha blivit där i Göteborg. Vad kul att ses och äta/laga mat ihop. Ha en skön helg!

Åsa sa...

Alexandra - jag har fastnat för sötpotatis nu och för en tid sedan insåg jag att jag hade 4 inlägg på raken med sötpotatis och jag kom därför av mig. Tänkte jag behöver mer variation än så i bloggen ;-)

Kim - nu har du sett i alla fall ;-) Men sötpotais alltså, så himla gott. Använder typ som vanlig potatis och rostar klyftor i ugnen, gjort gratäng, mosat och ja kokt har jag ätit i gryta.
Många äro sötpotatisens vägar ;-)

Nässelblom och choklad - Jaaa, det är så kul :-) Jag har fått träffa flera irl och inte bara i kommentarsfälten. Nu längtar vi till primörfesten fram i vår :-)
För övrig är väl svartkål inget nytt för dig. Har för mig jag såg det för första gången i din blogg.

Related Posts with Thumbnails