fredag 25 november 2011

Ugnsrostad sötpotatis och het purjosås


Ofta när jag "upptäcker" en ny råvara så blir det gärna en lång radda av matlagning med liknande ingredienser men med olika tillagningssätt och smaksättningar. Det är som att jag måste gå igenom olika varianter med den "nya" råvaran (vilket jag har för mig att jag skrivit om tidigare). Lite tråkigt blir det förstås att blogga om det i samma takt som jag lagar. För ett par veckor sedan var jag riktigt på g när det gäller bloggen och höll på att göra inlägg i förväg. (visst är det toppen med att man göra färdigt bloggposter i förväg och sedan skriva i dag och tid när det ska postas!) Hur som helst så visade det sig att jag då hade inte mindre än fem recept med sötpotatis. Det räckte för att jag skulle komma av mig. Sedan dess har livet gått i en rasande fart och jag hinner knappt med mig själv ens. Nu gör jag ett försök att komma ikapp mig igen.

Sist när jag gjorde denna sötpotatisgratäng, vilken räckte till två små portioner, så gjorde jag alltså en till rätt med samma råvaror men tillagade dem separat. Sötpotatisen åkte in i ugnen medan jag under tiden gjorde en slags purjosås på spisen. Så håll ut vänner, här kommer tredje sötpotatisinlägget i rad.


Ugnsrostad sötpotatis och het purjosås
1 port

1 sötpotatis
1 dm av en tjock purjolök
olivolja
flingsalt
1 vitlöksklyfta
1 tsk chipotlepasta
hackad koriander
1/2 dl kokosmjölk


Tvätta och klyfta sötpotatisen. Lägg i ugnsfast form och dressa med olivolja och flingsalt. Baka på 180-200 grader i ca 20 min.
Strimla purjolöken och hetta upp olja i en kastrull. Fräs mjuk. Akta så att purjon inte bränner vid. Riv ner en vitlöksklyfta och fräs tillsammans ytterligare någon minut. Pressa ev lite citronsaft över. Salta. Tillsätt kokosmjölken och chipotlepastan. Låt puttra på medelvärme. Rör lite då och då och koka ner den tills den är mer krämig än vattnig vilken den först blir då man tillsätter kokosmjölken.


Smaklig spis!

***

5 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Tvärtom, jättebra med många sötpotatistips. Det är en råvara som i vilket fall jag inte är så bekant med så det är toppen att få tips.
Hälsar fröken Dill

Kim sa...

Bring the sötpotatistips on!

tina sa...

Hm, mina kommentarer fastnar inte här. Varför? :-S

Egentligen ville jag mest titta in och önska dig en fin första advent. Och säga att du gärna får bjuda på tiotusen sötpotatisrecept, samtliga kommer tacksamt att tas emot. Sötpotatis är så himla fint!

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Sötpotatis är ju underbart gott så det gör absolut ingenting att det blir många sådana på en gång! Det är ju bara härligt med inspiration :D Låter som en god och smakrik rätt - yum!

Åsa sa...

Fröken Dill - Jag har ett gammalt recept på g på en mexikansk gryta med sötpotatis som jag gjorde INNAN Miss Meisters mat fanns - tänk att man faktiskt lagade mat även då ;-)

Kim - Det kommer mera, det kommer mera ;-)

tina - oh, men nu kom den med. Jag har också problem med kommentarer. Det har varit så i någon månad. Mina kommentarer på andra bloggar går inte igenom och jag har ingen aning om varför. Brukar fungera om jag skriver om och gör det en andra (eller ibland tredje) gång.
Ja, vad tror du, kommer sötpotatisen ta Sverige med storm snart? :)

Alexandra - Jag gillar purjolök också. Har aldrig sett mig själv som en purjolökgillare men kommer på mig själv gång på gång att det faktiskt är väldigt gott med just purjo. Gärna mjuk och välkokt i t ex soppa eller som här i en krämig variant.

Related Posts with Thumbnails