torsdag 23 februari 2012

Sticky aubergine med kål och risnudlar


Förra några helger sedan hade Två dagar (lördagsbilagan i G-P) ett uppslag med recept på nudlar. Inga vegetariska rätter men jag fastnade ändå för ett med marinerad karré. Jag tog helt enkelt saken i egna händer och skar upp en aubergine i ganska tjocka stavar. Blandade till marinaden från tidningen och lät auberginen ligga där i under ett par timmar innan det var dags att göra resten.
Oj oj, snacka om att jag hade den lyxigaste lunchlådan med mig veckan efter. Det är definitivt en rätt jag kommer laga igen.


Förra året då jag råkade på de svarta risnudlarna blev jag så imponerad att jag vid senare tillfälle fick storhetsvansinne då jag fick syn på fler sorter och köpte med mig några paket. Mer eller mindre enbart för de ursnygga förpackningarna. Jo, för jag kommer inte ifrån det faktum att de är väldigt klistriga. Jag har kokat kort, längre, spolat och inte spolat med kallt vatten men hur jag än gör så vill de gärna klibba ihop sig mer än önskvärt. Men, jag gillar ändå att de är ett alternativ till den annars vanliga fullkornspastan jag äter flera dagar i veckan. Nedan använde jag t ex Udon/brunrisnudlar.



Sticky aubergine med kål och risnudlar
2 port

1 aubergine
1 bunt Udon brunrisnudlar (ca 80-100 g)
4 stora blad kinakål
1 röd paprika, avlång
1-2 tsk soja
rostade sesamfrön

MARINAD:
1 dl hoisinsås
1 1/2 msk sesamolja
2-3 msk rörsocker
1/2 dl risvinäger
1 dl japansk soja
2 vitlöksklyftor, finhackade
1/2 tsk svartpeppar, nymalen

Efter du skurit upp (ner?) auberginen och lagt i rostfri bunke, så är det dags att ge sig på marinaden. Blanda hoisinsås, sesamolja, socker, risvinäger, soja, vitlök och svartpeppar i en kastrull. Koka varligt på medelvärme någon minut. Ställ åt sidan och svalna lite innan den hälls över auberginebitarna. Blanda ordentligt och låt stå i minst en timma.

Flytta sedan över de marinerade auberginebitarna till en ugnsfast form och häll över resterande marinad. Ställ mitt i ugnen på 180 grader i ca 30-45 minuter eller tills auberginen är mjuk och genomlagad. Koka under tiden nudlarna och fräs den skivade kinakålen och de övriga finstrimlade grönsakerna i olja. Har du en wokpanna så är det nu den ska fram. Häll av kokvattnet från nudlarna och spola i kallt vatten. Låt rinna av och woka/stek sedan snabbt nudlarna med kinakålen.

Servera den marinerade auberginen med nudlar och kinakålen på tallrik. Toppa allt med rostade sesamfrön och nymalen svartpeppar.


Smaklig spis!


***

2 kommentarer:

Katarina sa...

Så gott det låter, mums!

Åsa sa...

Hovkonditorn - ja jösses, det var verkligen supergott. Blev positivt överraskad av att äggplantan inte blev så mjuk och nästan lite slemmig/dallrig som jag trodde.

Related Posts with Thumbnails