tisdag 28 februari 2012

Tomatsås med stora vita bönor och koriander


Förr var krossade tomater mer eller mindre en stapelvara i Miss Meisters kök. Kanske var det i vevan då jag minskade på djurköttet som även krosstomater minskade för numera är det väldigt sällan jag använder burktomater. Men ibland händer det att jag köper en burk. Särskilt om jag ska göra vegobolognese, sojakorv stroganoff eller som nu, en simpel tomatsås med stora vita bönor. Och så massor av färsk nyhackad koriander. Det är ingen hemlighet att jag hellre kombinerar tomat och koriander än med basilika, vilket för övrigt är en krydda jag nästan aldrig använder. Så, trots att jag äter förhållandevis mycket pasta, är en klassisk tomatsås alltså inte min melodi. Jag gissar dock att det skulle gå bra att byta ut koriandern i receptet nedan mot basilika.

Här skulle jag gärna vilja ta upp en diskussion om skillnaden mellan dessa stora goda vita bönor (Phaseolus vulgaris) och det goda limabönorna (Phaseolus lunatus), även kallade smörbönor. Jag tycker det är svårt att hitta limabönor och brukar därför istället köpa stora vita bönor. Det är förresten i stort sett den enda bönan jag inte köper torr och kokar själv, vilket jag gör med kikärter, kidneybönor, pintobönor, belugalinser, svarta bönor m fl. Vilka bönor föredrar ni? Och framförallt, var hittar ni limabönorna någonstans?


Tomatsås med stora vita bönor och koriander
1 port

1/4 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 liten burk krossade tomater (Mutti)
1 dl stora vita bönor, ekologiska (Zeta)
olivolja KRAV
flingsalt
svartpeppar, nymalen KRAV
oregano, torkad KRAV
massor av färsk koriander
*

Skala och finhacka löken och vitlöksklyftorna. Fräs på medelvärme i olivolja. Tillsätt krossade tomater och den torkade oreganon. Låt puttra nån minut. Tillsätt de redan kokta stora vita bönorna, salt och peppar. Hacka så mycket koriander du vill och sen lite till. Rör i koriandern precis innan servering.
Till denna tomatsås ätar man naturligtvis ihop med fullkornsspagetti.


Smaklig spis!


* Edit: Uppenbarligen är det också paprika med i såsen vilket syns på bilden, så finhacka ca 1/2 lång röd paprika och fräs tillsammans med löken innan du häller i de krossade tomaterna.


***

7 kommentarer:

Plommonet sa...

Koriander i tomatsås - genidrag! Upp på den mentala att-göra-listan på studs!

Hmmm, jag vet ärligt talat inte vilka vita bönor jag använder. De jag har kallas "gigantes" eller "elephant beans", men jag har ingen aning om det är stora vita bönor eller limabönor. Jag köper mina på Orienthuset i vilket fall, där borde de väl ha limabönor?

Kim sa...

Jag har undrat samma sak, hoppas du får napp här i kommentarerna! Stora vita bönor är iofs väldigt väldigt goda, men jag skulle vilja testa limabönor också.
Pastasåsen ser jättegod ut. Basilika i alla ära, men koriander är snäppet bättre.

em sa...

Jag undrar också var man hittar limabönor.
Gillar de små vita, bättre än de stora.
Kikärtor är nog mina favoriter.
Margaaaretha
som undrar varför
blogger tagit bort
den lilla rutan där
man kryssar i att
man vill ha meddelande
om när det kommer
fler kommentarer

Ann-Louise sa...

Helt genialt med koriander i tomatsåsen! Varför har jag aldrig provat det tidigare?! Ang stora vita bönor brukar jag köpa torkade på Fram & koka själv men de tar lång tid att koka. Annars köper jag Kung Markattas på burk eller Zetas ekologiska. Jag tror aldrig att jag har provat limabönor men Orienthus lät som ett bra tips. Där köpte jag senast ett gäng burkar med favabeans som jag fortfarande inte har använt.

Rasmus sa...

Jag brukar köpa limabönor i någon orientbutik, men ibland kan de finnas i nån coop som har bra utbud av torkade bönor. Dock tycker jag att stora vita bönor är betydligt godare.

I övrigt är det svårt att utse någon favoritböna, vilken jag väljer beror helt på vilken rätt jag ska laga. Men kikärtor, kidney och små och stora vita är nog de jag använder mest.

Mårtenssons kök sa...

Vi kokar också helst våra bönor själv, brukar köra ett gäng som vi sedan fryser in i portionsformar. Framför allt blir det kidneybönor och kikärtor, men även sojabönor och vita.
Krossade tomater känns det som vi använder mer av nu sedan vi försöker äta vegetariskt minst en dag i veckan.

Åsa sa...

Plommonet - Mer koriander åt folket!
Ja, jag har också använt så kallade elefantbönor men hittar inget namn på så vet ej om de är stora vita bönor eller limabönor.

Kim - Koriander ftw! Stora vita bönor funkar också att slänga ner i en frukostsmoothie istället för t ex sojayoghurt/silkestofu för att få lite protein i sig.

Margaretha - Kikärter är också mina favoriter (förutom de där belugalinserna vi pratade om en gång). Ja, det verkar vara mycket som händer med google nu. Utseendet ändras här och var på i stort sett alla sidor och så verkar det vara ändringar (eller flytt?) av funktioner man är van vid. De har ju ny policy från 1 mars (raderade min historik innan dess) och det känns verkligen som att "storebror ser dig" på allvar.

Ann-Louise - Ja vad gör man när man är svag för koriander. Smakar gott i det mesta ;-)
Ja, jag kokar i stort sett alla bönor själv förutom de stora vita...

Rasmus - ja det kanske inte är särskilt stor skillnad mellan de där stora vita och limabönor (som ju också är stora vita till utseendet). Kikärter är absolut de bönor jag använder mest med kidneybönor och belugalinser på delad andraplats.

Mårtenssons kök - Ja, precis som jag skrev så kokar jag ju i stort sett alla bönor själv - förutom just dessa stora vita. Nu har jag bara kommit dit hän att jag vill reda ut begreppen och framförallt smaken mellan stora vita bönor och limabönor :)Lovar att återkomma när jag vet mer!

Related Posts with Thumbnails