måndag 20 februari 2012

Ugnsbakad fänkål med tomat (och halloumi)


Inte för att jag drabbats av hybris eller så men idag (läs 16 januari) reagerade jag på en matbloggspost som, bortsett från de fantastiskt urtjusiga stilleben påminner fasligt mycket om både mina kålrotsfrittes (vilka jag gjorde rödbetsmos till istället för tomatketchup) och idén om att dippa stänger av rotsaker andra än den mer välkända potatisen Har hon månde tro snott idén av mig ;-)
Nej, såklart inte. Men My New Roots är en en blogg med bilder och upplägg som gör mig grön av avund. En bland många fler. Men varför lär du dig inte själv då, tänker säkert hälften av er som läser. Jo, ser ni. Jag har varken hjärnkapacitet till allt det, utrymme eller pengar till utrustningen som behövs; flott kamera, rekvisita, lampor, bildbehandlingsprogram och framförallt en dator som orkar hantera både stora bildfiler och bildbehandlingsprogrammet och så inte minst pengar till mer mat och fler ingredienser. Troligtvis behövs även tillgång till en eller flera vänliga personer som är riktiga fenor på att fixa och trixa med datorn/kameran om något skulle gå allt för snett.

Men, men, tillbaka till verkligheten. Matbloggandet är ju bara en hobby och jag har varken privata eller professionella kunskaper eller resurser till att utveckla Miss Meister's mat till något mer och tjusigare än hur den är idag. Så får det vara. Precis som att maten jag lagar oftast är enportionsmat och vegansk.
Måndagar är väl annars de veckodagar en äter rester från helgens middagar eller har nyfyllda lunchlådor för veckan som kommer. Dagens varma mål mat kan göras vegansk eller vegetariskt genom att antingen välja bort eller lägga till osten. Det väljer du själv. Ett veganskt alternativ är också att lägga till några skivor tofu istället för osten så blir det en mer fullvärdig måltid.


Ugnsbakad fänkål med tomat och halloumi
1 port

1 fänkålsstånd
1 näve cocktailtomater av blandad sort
olivolja
timjan
dragon
havssalt

FÖR ICKE-VEGANSKT ALTERNATIV:

50-100 g halloumiSkölj grönsakerna och dela mitt itu. Lägg i ugnsfast form och häll över någon matsked olivolja eller så.
Krydda med timjan, dragon och lite salt.
Låt stå i ugnen på 180-200 grader i ca 30 min eller tills fänkålen är tillräckligt mjuk.

Med tanke på att jag på allt som ofta bränner vid det jag sätter in i ugnen så hade jag visst huvudet extra mycket på skaft då jag täckte fänkålen och tomaterna med aluminiumfolie. Det kom att belöna sig lite längre fram då maten var klar. Mjuk och saftig istället för torr med svarta kanter.

Vill du inte äta veganvarianten så kan du steka ett par skivor halloumi i en stekpanna eller lägg dem på grönsakerna i formen. Väljer du det senare så gör det först i slutet av tiden då grönsakerna är mer eller mindre färdiga. Då behövs inte längre foliearket täcka formen.


Smaklig spis!


***

3 kommentarer:

em sa...

Nu har jag ju inte sett den matbloggen du talar om, men rent generellt har jag lite svårt för alltför tjusiga saker, där ofta känslan försvinner.
Jag gillar din blogg med en lagom balans av goda och praktiska recept och bilder på mat som ser ut ungefär som min mat ser ut.
Halloumi köper jag ytterst sällan - men gör jag det så grillar jag den nästan alltid i en gammal grillpanna.
Margaretha

Anonym sa...

Din blogg är fin som den är. Jag följer även MNR, men alla behöver ju inte se likadana ut.

Åsa sa...

em - jag brukar också steka den, de få gånger jag äter (eller tugga i mig skivor medan jag funderar på vad jag ska laga till mat. Hrm, korkat, jag vet. Blir ju bli mätt innan jag lagat klart) men tänkte spara lite el så när ugnen var igång gjorde jag allt däri :)

Related Posts with Thumbnails