fredag 17 februari 2012

Grönkålspudding

Ja, det är faktiskt julklappar som skymtar på bilden. De är sedan länge skickade med posten liksom puddingen också är slut. Den var perfekt lunchlådemat som höll mig varm i mellandagarna då jag satt ensam på min kalla tvångsarbetsplats. Jag är medveten om att det nu är näst intill omöjligt att få tag på färsk grönkål, men säkert är det fler än jag som bunkrat upp och sparat några kilo grönkål i frysen. Nu när helgen närmar sig är det alltså dags att laga och fylla nya lunchlådor för veckan som kommer.

I en vanlig kålpudding brukar man nog ha någon slags färs i tror jag men jag har lagade denna helt grön rakt igenom. Ett par skivor stekt tofu eller en sojakorv blir utmärkta komplement för en fullvärdig middag och gärna en morot eller två i någon form också.


Grönkålspudding
2 port

ca 300-400 g färsk grönkål

ca 2 dm av en purjolök
2 ägg
2 dl kokosmjölk
2-3 vitlöksklyftor
rivet apelsinzest
flingsalt
svartpeppar

några rostade hasselnötter, grovhackadeFörväll grönkålen och hacka den sedan grovt. Dock är det bra att vara noga med stammen om du har den kvar och hacka den lite extra. Strimla purjolöken, gärna från både vit och grön sida, och vänd om med grönkålen. Riv och blanda i apelsinskal från 1/2 apelsin. Lägg i ugnsfast form som först fått en skvätt olivolja i botten. Vispa äggen lätt med en gaffel och blanda ihop med kokosmjölk, kryddor och pressade vitlöksklyftor. Häll äggblandningen över grönkålen och grädda i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter. Servera och toppa med grovhackade rostade hasselnötter.


Smaklig spis!


***

4 kommentarer:

Ann-Louise sa...

Vilken goding! Men ajabaja att du väntade så länge med att dela med dig av receptet. ;)

Åsa sa...

Ann-Louise - Ja jag vet och jag har en hel drös med grönkålsrecept i lager... Men så är det. Jag har haft en helvetes start på året och bloggen har också fått lida för det. Försöker beta av alla över hundra påbörjade inlägg i utkasten istället för att pumpa på med nya...

Men jag köpte faktiskt färsk grönkål senast i helgen :) och i frysen finns en hel del paket kvar jag gjorde just mellan jul och nyår.

Kim sa...

Nu trillar grönkålsrecepten in på löpande band, vad mycket gott du gjort av den. Och trevligt att ha dig tillbaka i bloggen!
Jag kommer ihåg att jag verkligen inte gillade den kålpudding man fick i skolan, men det här är ju i en helt annan division.

Åsa sa...

Kim - Tack. Ja, jag funderar på att spara ett gäng inlägg till hösten kanske. Men jag försöker bara beta av allt jag har i draft istället för att medvetet spara nytt. Vissa grejer går ju att använda frusen grönkål till ändå, eller broccoli, eller spenat.

Bara lukten av kålpudding på väg till bamba gjorde att man fick avsmak. Jag är tacksam att jag som vuxen lärt mig gilla tillagad kål

Related Posts with Thumbnails